A-merken kunnen 0,15 procent hogere hypotheekrente vragen

Consumenten zijn bereid een hogere hypotheekrente te betalen als deze wordt afgesloten bij een bekende geldverstrekker (A-merken). Dat concludeert de Hypotheekshop.
De Hypotheekshop komt met deze conclusie op basis van marktaandelen in de categorie 20 jaar vast met NHG. Dit is veruit de belangrijkste hypotheekrente de afgelopen jaren in Nederland: ongeveer één op de vijf aanvragers sluit dat tarief. Omdat de voorwaarden bij NHG vrijwel gelijk zijn, zou hypotheekrente volgens de keten de belangrijkste keuzefactor moeten zijn. Toch scoren bepaalde merken steevast hoger dan je op basis van hun rente zou mogen verwachten.
Top-10 grootste hypotheekverstrekkers
In de top-10 van grootste hypotheekverstrekkers speelt rente niet altijd de doorslaggevende rol. Omdat de top-10 vol staat met A-merken, gaat de Hypotheekshop ervan uit dat bekendheid met of vertrouwen in het merk voor consumenten belangrijk is. Buiten de top-10 staan de hypotheekverstrekkers die veelal nog niet langer dan vijf jaar op de Nederlandse markt actief zijn.

35% kiest voor de scherpste rente
De Hypotheekshop denkt ook te weten hoeveel consumenten bereid zijn om meer te betalen voor een A-merk. Ongeveer 35 procent van de aanvragers kiest voor de scherpste rente. Dat wil zeggen maximaal 0,05 procentpunt hoger dan het laagste tarief in de markt. De geldverstrekkers met de gunstigste verhouding tussen het aantal aanvragen en rentepercentage, hadden een tarief dat 0,15 tot 0,17 procent hoger ligt dan het scherpste tarief. Zodra het renteverschil nog groter wordt, zakt de vraag in elkaar.
Voorbehoud: kwaliteit van dienstverlening
De Hypotheekshop maakt wel een voorbehoud bij het onderzoek. De acceptatieregels zijn voor NHG weliswaar gelijk, maar er blijven altijd onderling verschillen. Sommige aanbieders zijn op bepaalde onderdelen strenger dan de NHG, denk aan het vaststellen van het toetsinkomen. Daarnaast is het productaanbod niet overal gelijk: wel of geen spaarhypotheken en wel of niet een renteopslag voor aflossingsvrij. Verder zijn er verschillen in de hypotheekvoorwaarden of simpelweg de kwaliteit van de dienstverlening.
Lees ook: Hypotheekrenteaftrek niet in gevaar tijdens coronacrisis

A-merken, De Hypotheekshop, hypotheekrente, Hypotheken en financiering, NHG, Nieuws