Aantal vergunde nieuwbouwwoningen 15% hoger

Het aantal verleende bouwvergunningen voor nieuwe woningen is in het derde kwartaal met 15% gestegen ten opzichte van een jaar eerder.
Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In het derde kwartaal van 2020 werd voor de bouw van ruim 15.300 woningen een vergunning verleend. Dat is 15% meer dan in het derde kwartaal van 2019. Dit is het derde kwartaal op rij dat het aantal bouwvergunningen in vergelijking met een jaar eerder toeneemt. Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen ligt wel nog altijd lager dan in de derde kwartalen van 2017 (19.500 duizend) en 2018 (17.200).

Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een vroege indicator voor de hoeveelheid woningen die in de nabije toekomst gebouwd worden. Woningtransformaties (het omzetten van niet-woningen, zoals kantoren, in woningen) zijn niet in deze cijfers opgenomen. Dat waren er in 2019 12.500. De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening is ongeveer twee jaar.
Lichte daling omzet bouw
De omzet van de bouw was in het derde kwartaal van 2020 0,3 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. Hiermee is al twee kwartalen achtereen sprake van een licht lagere omzet. In de periode daarvoor steeg de bouwomzet ruim vijf jaar onafgebroken.De vergunde bouwsom voor nieuwbouw en verbouwingen van woningen was in het derde kwartaal van 2020 met bijna €3 miljard, 9% hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder.Ondanks de coronacrisis slaagden kleine bedrijven tot 10 werkzame personen erin om een positief resultaat te behalen. De omzet steeg in deze groep met 5,8 %. De grootste klappen vielen bij middelgrote bouwbedrijven met 10 tot 100 werkzame personen. De omzet daalde bij deze bedrijven met 6,2 procent. De sterkste omzetdalingen waren in de grond-, water- en wegenbouw en de burgerlijke en utiliteitsbouw. Grote bouwbedrijven vanaf 100 werkzame personen deden het gemiddeld iets beter met een omzetdaling van 0,4 procent. In de eerste drie kwartalen van dit jaar zijn er in de sector 327 faillissementen uitgesproken. Dat zijn er 26 minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

aantal afgegeven bouwvergunningen, CBS, coronavirus, Nieuwbouw, Nieuwbouw en projectontwikkeling, nieuwbouwwoningen, Uitgelicht, Woningmarktcijfers