ABN Amro: maatregelen tegen beleggers op woningmarkt hebben effect

Maatregelen om beleggers te weren van de woningmarkt hebben effect, schrijft ABN Amro in het rapport Stand van Vastgoed juni 2021. Door onder meer een hogere overdrachtsbelasting voor beleggers daalde de waarde van huurwoningen met 2,1% in het eerste kwartaal van dit jaar.
In de afgelopen jaren zijn huurwoningen binnen de wereld van vastgoedbeleggingen steeds belangrijker geworden, zegt ABN Amro. In 2007 maakten huurwoningen nog 9% uit van het totale beleggingsvolume, vorig jaar was dit gestegen naar 41%. Na de financiële crisis waren beleggers nog van harte welkom om te investeren in de woningmarkt, maar nu worden ze gezien als oorzaak van de oververhitting daarvan.
Opkoopbescherming
Maatregelen om het voor beleggers minder aantrekkelijk maken om woningen te kopen, hebben effect, schrijven de onderzoekers. Een voorbeeld is de opkoopbescherming waaraan sommige steden werken om de koop van huizen door beleggers in bepaalde wijken te verbieden. Ook de verhoging van de overdrachtsbelasting voor beleggers met 8% heeft invloed. Die is bedoeld om starters op weg te helpen, maar maakt het minder interessant voor beleggers om woningen te kopen en te verhuren. Dit leidde ertoe dat in het eerste kwartaal van 2021 de waarde van de huurwoningen met 1,2% daalde in vergelijking met een kwartaal eerder. Dit is de eerste waardedaling in zeven jaar tijd.
Lees verder onder de grafiek

Minder huurwoningen in nieuwbouw
De bank waarschuwt voor veranderingen op de markt van beleggingen in nieuwbouw. De huidige maatregelen, zoals de hogere overdrachtsbelasting, zijn vooral gericht op beleggers in bestaande woningen. Veel beleggers, vooral grotere partijen, zijn juist actief in nieuwbouw, zegt ABN Amro. Dat is nog niet verminderd, maar als er regelgeving komt die investeren in nieuwbouwwoningen bemoeilijkt, kan dat ertoe leiden dat er minder huurwoningen in de nieuwbouw bijkomen.
Stijgende bouwkosten
Het is toch al lastiger om te investeren in nieuwbouw vanwege de stijgende bouwkosten, aldus het rapport. Daarnaast is het noodzakelijk dat het rijk over de brug komt met de €20 miljard die volgens berekeningen nodig is om bijna een half miljoen woningen erbij te bouwen. Zonder dit geld is het onzeker of deze woningen kunnen worden gebouwd. Een deel van deze woningen wordt gebouwd in opdracht van beleggers. Wanneer dit geld vanuit het rijk niet beschikbaar komt, zal dit de nieuwbouw door beleggers verder beperken, verwacht ABN Amro.

In Amsterdam stegen de huizenprijzen met 6%, tegen ruim 10% over heel Nederland.Prijs koopwoning stad stijgt minder hard
De onderzoekers schrijven verder in het vastgoedrapport dat de prijzen van bestaande koopwoningen in grote steden nog steeds oplopen, maar wel minder hard dan in Nederland als geheel. In het eerste kwartaal van 2021 stegen de prijzen in Nederland met 10,3% terwijl de groei in Amsterdam (+6%), Den Haag (+9,4%) en Rotterdam (+9,5%) beduidend lager lag. Wel nam het aantal verkooptransacties in de grote steden harder toe ten opzichte van het totaal in Nederland.
Vraag naar nieuwbouwkoopwoning blijft
Er blijft een grote belangstelling voor nieuwbouw koopwoningen. De vraag steeg in de eerste vijf maanden van 2021 met 15,8% in vergelijking met een jaar eerder. Het aantal nieuw gebouwde woningen steeg met 6,8% in de eerste vier maanden van 2021. De vraag naar nieuwe woningen blijft groot, wat zich vertaalt in meer verkopen.
Het rapport Stand van Vastgoed 2021 is te downloaden via de site van ABN Amro.
 
 
 

ABN Amro, Nieuws, vastgoed, vastgoedbeleggers, Woningmarkt en economie, Woningmarktcijfers