Actuele hypotheekdata beter uitwisselbaar

Actuele hypotheekdata wordt beter uitwisselbaar tussen hypotheekadviseur en geldverstrekkers. HDN lanceert samen met Aegon en CMIS Franchise een nieuwe digitale berichtenstandaard. Daarmee kunnen hypotheekadviseurs makkelijker en sneller vanuit hun eigen systeem data over hun klanten opvragen en eventuele wijzigingen uitwisselen met geldverstrekkers.
Marktbrede uitrol
De zogeheten IA/IX standaard is klaar voor een marktbrede uitrol. HDN, Aegon en CMIS Franchise (onder andere de Hypotheekshop, Huis & Hypotheek en Hypotheekkeur) hebben de standaard succesvol getest. Andere hypotheekadviseurs en geldverstrekkers kunnen vanaf vandaag aanhaken. De komst van deze standaard is een succes voor hypotheekketens. Zij zetten zich al jaren in voor het delen van meer hypotheek- en klantdata met geldverstrekkers. Zodoende kunnen de hypotheekadviseurs hun hypotheekportefeuille beter onderhouden. Veel geldverstrekkers hielden de datadeling tegen.

Minder kans op fouten
Met de komst van de IA/IX standaard bestaat er volgens HDN minder kans op fouten, omdat adviseurs en geldverstrekkers geen gegevens meer hoeven over te typen. Bovendien kunnen ze sneller handelen, omdat wijzigingen van een hypotheek sneller duidelijk zijn. Tenslotte gaat de kwaliteit van wijzigingsverzoeken omhoog, zoals het ‘Omzetten van een leningdeel‘ of het ‘Ontslag van de hoofdelijke aansprakelijkheid. Dat komt omdat beide partijen inzicht hebben in de meest actuele hypotheekgegevens
“Blij met mijlpaal”
Hidding, accountmanager Digitalisering Aegon, is enthousiast na de pilot: “Ik ben blij met deze mijlpaal. Uiteindelijk is ons doel dat hypotheekadviseurs vanuit het eigen systeem via HDN wijzigingen aanvragen voor bestaande klanten. Zodoende zullen ze mutatieverzoeken sneller en efficiënter met betere data afhandelen.” Volgens directeur HDN, Merlyn van den Berg, is het nu belangrijk dat meer geldverstrekkers en softwareleveranciers de IA/IX standaard beschikbaar maken.

hypotheekdata HDN hypotheekadviseurs geldverstrekkers, Hypotheken en financiering, Nieuws