Aedes: “85.000 extra woningen door halvering verhuurdersheffing”

Door het halveren van de verhuurdersheffing kunnen woningcorporaties 85.000 extra sociale huurwoningen bouwen en 150.000 huizen verduurzamen. Een en ander blijkt uit onderzoek dat belangenorganisatie Aedes van woningcorporaties liet uitvoeren. Daarnaast levert deze maatregel veel werkgelegenheid op voor de bouw.

De berekeningen van het economisch onderzoeksbureau SEO zijn een vervolg op het onderzoek Opgaven en middelen corporatiesector van de ministeries van BZK, EZK, Financiën en Aedes. Daaruit bleek dat woningcorporaties tot 2035 circa 30 miljard tekort komen om al hun opgaven uit te voeren; namelijk de bouw van betaalbare sociale huurwoningen, woningbeheer en verduurzaming van het woningbestand.
Lees verder onder de tweet

Als het kabinet de verhuurdersheffing zou halveren, dan heeft de economie er flinke profijt van, blijkt uit onderzoek van economisch onderzoeksbureau SEO in opdracht van woningkoepel Aedes. https://t.co/bMr24Ngx0J
— BNR Nieuwsradio (@BNR) September 29, 2020

Meer middenhuurwoningen
Volgens onderzoek van SEO komt er door halvering van de verhuurderheffing 20 miljard euro vrij om een start te maken met de bouw van zo’n 85.000 sociale huurwoningen en het verduurzamen van 150.000 huizen. Volgens Aedes-voorzitter Martin van Rijn kunnen corporaties ook aan de slag met de bouw van meer middenhuurwoningen als de verhuurdersheffing compleet van tafel gaat.  “Mensen schreeuwen om dat soort woningen.”
Lees verder onder de foto

Voorzitter Aedes Martin van Rijn pleit voor halvering verhuurderheffing
Meer werkgelegenheid voor bouw
Daarnaast levert het voorstel snel extra werkgelegenheid op voor met name de bouw. Circa 60.000 extra arbeidsjaren in vier jaar tijd betekent dat duizenden mensen aan de slag kunnen. SEO becijferde dat de bouw in vier jaar tijd (2022 tot en met 2025) op 11 miljard extra omzet kan rekenen als de verhuurderheffing wordt gehalveerd. In economische termen zou het BBP (bruto binnenlands product) bruto met ruim 5 miljard toenemen. “Dat heeft onze economie op het moment hard nodig. Een open kans die dit kabinet in haar laatste begroting niet mag laten liggen”, waarschuwt Van Rijn.
Verlaging verhuurderheffing
Volgens de NOS overweegt het kabinet de verhuurderheffing met 200 miljoen euro te verlagen. Minister Ollongren vertrouwt erop dat de corporaties en verhuurders het geld gebruiken om de huurstijging te beperken. Vorig jaar kondigde het kabinet al aan dat de corporaties een impuls krijgen van 1 miljard euro om onder andere meer betaalbare sociale huur en middenhuurwoningen te bouwen. Daarmee kunnen op korte termijn 51.000 woningen sneller worden gerealiseerd in de huursector en lagere koopsegment. Intussen heeft Minister Ollongren het steunbedrag verhoogd tot 1,7 miljard euro om de plannen van woningcorporaties voor de bouw van circa 80.000 huurwoningen mogelijk te maken.

Aedes, Uitgelicht, Verhuur, verhuurderheffing, verhuurders, woningbouw, woningcorporaties