‘Aflossingsvrije hypotheek steeds populairder bij starters’

Het aantal starters dat in het eerste kwartaal van 2021 een (deels) aflossingsvrije hypotheek afsloot, steeg met 14% in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. In de afgelopen twee jaar was zelfs sprake van een groei van 46%, blijkt uit cijfers van De Hypotheker.
Door de lage hypotheekrente en de stijgende huizenprijzen wint de aflossingsvrije hypotheek vooral onder starters aan populariteit. Door een deel van hun hypotheek aflossingsvrij af te sluiten, kunnen zij hun maandlasten aanzienlijk verlagen.
Aflossingsvrije hypotheek niet alleen onder starters populair
Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker: “Tot voor kort werd de aflossingsvrije hypotheek vooral gekozen door huizenbezitters die al eerder een (deels) aflossingsvrije hypotheek hadden.” Uit cijfers van De Hypotheker blijkt echter dat de aflossingsvrije hypotheek óók bij starters steeds populairder wordt.
Zo kozen in het eerste kwartaal van 2021 veel meer huizenkopers tussen 25 en 35 jaar (+14%) voor een (deels) aflossingsvrije hypotheek dan in dezelfde periode een jaar geleden. In de afgelopen twee jaar was zelfs sprake van een groei van 46%. Ook bij andere leeftijdscategorieën neemt de populariteit voor deze hypotheek toe, zoals bij 45 tot 55 jaar en 55-plussers (+4%). Alleen bij de leeftijdscategorie 35 tot 45 jaar is sprake van een lichte daling.
Maandlasten verlagen
Luiten: “Steeds meer jonge huizenkopers willen hun maandlasten verlagen, óók als dat betekent dat ze over het aflossingsvrije deel niet kunnen profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Deze ontwikkeling is al voor het tweede achtereenvolgende jaar zichtbaar.” De populariteit van de aflossingsvrije hypotheek onder deze leeftijdsgroep is te verklaren door de zeer lage hypotheekrente in combinatie met almaar stijgende huizenprijzen, vooral in de Randstad.
Minder fiscaal voordeel
“Hoewel starters bij een aflossingsvrije hypotheek minder profiteren van een fiscaal voordeel in de vorm van de hypotheekrenteaftrek, wegen de lagere maandlasten hier voor veel jonge huizenkopers duidelijk tegenop”, zegt Luiten. Hij wijst ook op de nadelen.
Lees ook: AFM heeft zorgen om aflossingsvrije hypotheek
 
 
 

aflossingsvrije hypotheek, Hypotheken en financiering, Nieuws, starters