Amsterdam internationaal relatief minder duur als woonstad

Amsterdam is vergeleken met andere steden in de wereld minder duur geworden om in te wonen. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde ranglijst van het Cost of Living-onderzoek van adviesbureau Mercer.

De hoofdstad van ons land stond twee jaar geleden nog in de top 50 van duurste steden ter wereld, maar daalde vorig jaar naar 58 en dit jaar naar de 64e positie. Het cost of living-onderzoek dat jaarlijks wordt uitgevoerd, is bedoeld om grote bedrijven te helpen bij het vaststellen van het beloningsbeleid voor expats. Daarbij worden de kosten voor onder meer huisvesting, vervoer, voeding, kleding en vermaak van meer dan 400 steden vergeleken.
Terwijl andere steden duurder zijn geworden en Amsterdam ten opzichte van die steden minder duur, zijn de prijzen in Amsterdam ook minder hard gestegen dan elders. Ook de verzwakking van de euro ten opzichte van de dollar speelt hierbij rol, aldus het cost of living-onderzoek.
Hongkong nog steeds duurste, Zwitserland in Europa koploper
Wereldwijd gezien is Hongkong al drie jaar de duurste stad om in te wonen. Asjchabad in Turkmenistan klom van de zevende naar de tweede plaats en verdrong daarmee Tokio, dat een plek zakte.
In Europa blinken de Zwitserse steden uit in de hoge kosten voor levensonderhoud. Zurich is op de vierde plaats de duurste stad van Europa en Bern en Genève halen ook de top tien met respectievelijk de achtste en negende plaats.
Coronacrisis van invloed op cost of living-onderzoek
De coronacrisis is het meest verantwoordelijk voor ver verschuivingen in de lijst van dit jaar, schrijft het adviesbureau. De relatief sterke dollar heeft ervoor gezorgd dat het leven in Amerikaanse steden relatief duurder is geworden voor expats. New York is met de zesde plaats de duurste stad in de Verenigde Staten en op het westelijk halfrond.
De hele ranglijst van Mercer en de bijbehorende toelichting op het cost of living-onderzoek is hier te vinden.

Amsterdam, coronavirus, cost of living-onderzoek, expats, Mercer, Nieuws, Woningmarkt en economie