Amsterdam stijgt flink op ranglijst duurste woonsteden

Amsterdam is dit jaar 20 plaatsen gestegen op de ranglijst van duurste steden om te wonen en te werken. De stad staat op de 44e plek. Dat blijkt uit het Cost of Living-onderzoek van adviesbureau Mercer.
Dat Amsterdam weer in de top-50 staat komt vooral door de waardestijging van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Tussen maart 2020 en maart 2021 steeg de euro ruim 10% in waarde ten opzichte van de dollar. De laatste keer dat Amsterdam relatief hoog eindigde in het jaarlijkse onderzoek was 2015. Toen stond de stad op een 39e plek. Vorig jaar stond Amsterdam nog op de 64e plek van de ranglijst en was het daarmee juist weer een goedkopere stad om te wonen en werken.
Het Cost of living-onderzoek dat Mercer jaarlijks uitvoert, is bedoeld om grote bedrijven te helpen bij het vaststellen van het beloningsbeleid voor expats. Daarbij worden de kosten voor onder meer huisvesting, vervoer, voeding, kleding en vermaak in verschillende steden vergeleken.
Stijging valutawaarde
Naast Amsterdam komen ook andere Europese steden hoger op de lijst dan vorig jaar door een stijging van de waarde van hun valuta. Die stijging was het sterkst te zien bij Stockholm, dat van de 133e plaats opklom naar plek 72. Parijs steeg van de 50e naar de 33e plek, Milaan van 47 naar 36. Ook Helsinki, Oslo en Brussel zijn duurder geworden in het afgelopen jaar.
Andersom dalen Amerikaanse steden in de ranking. New York verdwijnt uit de top-10 naar plaats 14, maar blijft daarmee de duurste stad in de VS om in te wonen. Ook Los Angeles (20) en Chicago (45) dalen op de lijst.
Duurste steden
De duurste stad voor expats is Asjchabad in Turkmenistan. Dit komt vooral door zeer ongunstige wisselkoersen in dat land. Na drie jaar op de eerste plaats te hebben gestaan is Hongkong in China als tweede geëindigd. Op de derde plaats: Beiroet (Libanon). Vorig jaar stond deze stad nog op plaats 45, maar er ontstond een economische crisis door de pandemie en de explosie in de haven. Als duurste Europese stad staat Zürich in Zwitserland op de lijst (plek 5). Ook de Zwitserse steden Genève (8) en Bern (10) zijn dure steden voor buitenlandse werknemers.
Goedkoopste steden
De goedkoopste stad in de wereld om in te wonen en werken is Bisjkek in Kirgizië. Deze stad eindigt op de laatste plaats (209) in de ranglijst, na Lusaka in Zambia (208) en Tblisi in Georgië (207). Ook Tunis in Tunesië (206) en Brasilia (207) in Brazilië zijn goedkope woonsteden.
 

Amsterdam, cost of living-onderzoek, Mercer, Nieuws, Woningmarkt en economie