Amsterdam wil in vijf jaar 10.000 huurwoningen voor middeninkomens

De gemeente Amsterdam wil in de komende vijf jaar in totaal 10.000 huurwoningen bouwen voor middeninkomens. De woningen moeten betaalbaar zijn voor onder anderen leraren en zorgverleners.
De bouw van de huurwoningen moet een grote stap zijn in de strijd tegen de woningnood. De gemeente ondertekende maandag een intentieovereenkomst met vastgoedpartijen. In de intentieverklaring staan afspraken over de bouw van nieuwe woningen voor middeninkomens, het betaalbaar houden van bestaande woningen en het toewijzen van huurwoningen aan beroepsgroepen als leraren en zorgverleners. Deze afspraken moeten de bouwproductie stimuleren en de huurstijgingen beperken.
Geen drastische prijsstijging
De huurprijzen van de woningen zullen tussen de € 740 en € 1.050 moeten komen te liggen. Een middeninkomen is een inkomen tussen € 39.055 en € 61.707 per jaar. Onderdeel van de verklaring is ook dat de huurprijzen niet drastisch omhoog zullen gaan. Voor nieuwe middenhuurwoningen kunnen de beleggers voortaan jaarlijks een huurverhoging van inflatie plus 1 procent rekenen.
Wethouder Laurens Ivens (Wonen) is blij met de afspraken. “We kunnen met z’n allen zorgen dat die woningen gebouwd worden die het hardst nodig zijn en dat bestaande woningen betaalbaar blijven, zodat Amsterdam een gemengde stad kan blijven waar voor iedereen plek is, met een dikke of dunne portemonnee.”
Vorig jaar spraken de regio Amsterdam en het Rijk al af om de komende vijf jaar 100.000 nieuwe woningen te bouwen.

Amsterdam, Geen categorie, middenhuur, Nieuwbouw, Nieuwbouw en projectontwikkeling, Uitgelicht, Woningmarkt en economie