Animo voor verbouwingslening neemt af

Het aantal aanvragen voor een lening om een woning te verbouwen, is gedaald. Dat blijkt uit cijfers van kredietbemiddelaar Becam. Na het uitbreken van de coronapandemie in maart vorig jaar stegen de leningaanvragen voor verbouwingen sterk, maar inmiddels is die piek weer afgevlakt.
In maart vorig jaar kwamen veel mensen gedwongen thuis te zitten als gevolg van de corona-uitbraak. Dat leidde bij Becam tussen maart en mei 2020 tot een toename in het aantal leningaanvragen voor verbouwingen. In het eerste halfjaar zag Becam 32,03% meer aanvragen ten opzichte van het jaargemiddelde.
Eenmalige piek in aanvragen verbouwingslening
Net voor de zomer vlakte het aantal aanvragen voor een verbouwingslening af, om na de vakantie weer iets toe te nemen. Maar de hoeveelheid aanvragen blijft onder het niveau van dat in maart 2020. “Die piek vorig jaar was uitzonderlijk en waarschijnlijk eenmalig”, licht directeur Jeroen Uppelschoten van Becam toe. Inmiddels hebben veel mensen de verbouwing uitgevoerd en daarmee is deze groep nu voorzien, aldus Uppelschoten.
Lening voor woninginrichting
Na april vorig jaar verschoof de vraag naar leningen voor woninginrichting, zo signaleerde de kredietbemiddelaar. Nog steeds brengen mensen vanwege de pandemie meer tijd thuis door en daarom richten ze zich meer op het interieur. Opvallend is verder dat ook meer geld wordt geleend voor het kopen van een auto. Dit terwijl het woon-werkverkeer als gevolg van de corona-uitbraak sterk is gekrompen.
Top-vijf leendoelen
In de top-vijf van leendoelen bij Becam staat de lening voor een auto op de eerste plaats, gevolgd door verbouwen en het oversluiten van een lening. Op plek vier staat een lening voor het interieur en op de vijfde plaats staat geld lenen voor een caravan.
Toename verbouwingen
In het algemeen is er al enkele jaren sprake van een toename van verbouwingen, zo meldde de Hypotheekshop vorig jaar. Sinds 2016 gaat het om een stijging van bijna 20%. Dit komt onder meer door het krappere woningaanbod en gestegen huizenprijzen. Vooral dertigers en veertigers investeren in de verbouwing van hun woning.
 

financiering, Hypotheken en financiering, Nieuws, Verbouwing, woninginrichting, Woninginrichting en -renovatie, Woningmarkt en economie