Beste energiezuinige nieuwbouwwoningen staan in Nieuwegein en Sliedrecht

De projecten Kroon op Jutphaas in Nieuwegein en Tonica en Largo in Sliedrecht zijn de winnaars van de ZEN-prijzen. Dit zijn prijzen voor de door bewoners best beoordeelde zeer energiezuinige nieuwbouwwoningen. Dat werd dinsdag 26 mei bekendgemaakt tijdens het online thuiscongres ‘BENG! Zo doe je dat’.
In de aanloop naar het BENG-congres waren er zeven genomineerde projecten die er wat betreft bewonerstevredenheid echt uitsprongen. De winnaars werden tijdens het online congres bekendgemaakt door Claudia Bouwens, programmaleider Lente-akkoord ZEN en Jan Fokkema, directeur Neprom.
Rapportcijfer 8,6 voor Kroon op Jutphaas
Kroon op Jutphaas is onderdeel van Mooi Rijnhuizen, een wijk in Nieuwegein, en ontvangt de ZEN-prijs voor het project met het hoogste algemene rapportcijfer – een 8,6. Indieners van dit project zijn LBP Sight en Vink Bouw.
Tonica en Largo is onderdeel van de uitbreidingswijk Baanhoek-West in Sliedrecht. Het woonproject krijgt de hoogste waardering voor binnenklimaat, wooncomfort, licht, verse lucht, geluid en energie. Dit project is ingediend door BPD. De beoordeling volgt uit een uitgebreide enquête onder bewoners.
 

Bouwend Nederland feliciteert @LBPSIGHT Vink Bouw en @bpd_nl met het winnen van de ZEN-prijs voor de door bewoners best beoordeelde zeer energiezuinige nieuwbouwwoningen! De winnaars werden vandaag bekendgemaakt tijdens het online thuiscongres ‘BENG van @LenteAkkoord pic.twitter.com/MVTya6hP7z
— Bouwend Nederland (@BouwendNL) May 26, 2020

Bewonerstevredenheid ZEN-projecten
De afgelopen jaren zijn er al flink wat NOM-woningen (nul-op-de-meter) of woningen met een EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) van 0 gebouwd. Dat was de aanleiding om in het voorjaar van 2019 te peilen hoe tevreden de bewoners daadwerkelijk zijn. Bureau voor Woononderzoek vroeg in een enquête naar het oordeel van de bewoners van 31 projecten met ZEN-woningen, die minimaal 9 maanden bewoond zijn. Het streefcijfer van het ZEN-platform – minimaal een 7,5 voor bewonerstevredenheid – wordt gemiddeld ruimschoots behaald, zo blijkt uit het woonbelevingsonderzoek. Het gemiddelde rapportcijfer voor de projecten die aan het onderzoek deelnamen is een 7,9.
Projecten met het hoogste algemene rapportcijfer:

Eiland de Oevers, Rijswijk. Indiener: BAM Wonen

Hof van Heden, Zoetermeer. Indiener: BAM Wonen en BPD

Kroon op Jutphaas, Nieuwegein. Indiener: LBP Sight, Vink Bouw

NOM-woningen DRU-laan, Ulft. Indiener: KlaassenGroep
Tonica en Largo in Sliedrecht. – Foto: Lente-akkoordProjecten met de hoogste waardering voor binnenklimaat, wooncomfort, licht, verse lucht, geluid en energie:

De Brouwerij, Amsterdam. Indiener: VORM

Het Verborgen Geheim, Rotterdam. Indiener: Van Omme & De Groot Projectontwikkelaars en Bouwers

Tonica en Largo, Sliedrecht. Indiener: BPD Ontwikkeling
ZEN: zeer energiezuinige nieuwbouw
Het ZEN-platform staat voor zeer energiezuinige nieuwbouw, van bijna energieneutraal (BENG) tot energieleverend, met de bewoner als uitgangspunt. Het platform is sinds 2015 het vervolgprogramma van de vier brancheverenigingen in het Lente-akkoord (Aedes, Bouwend Nederland, Nepromen NVB-Bouw).

BENG, Lente-akkoord, Nieuwbouw en projectontwikkeling, Nieuws, NOM-woningen, nul-op-de-meter, Verduurzaming, ZEN-platform