Certificaathouders Funda spannen zaak aan tegen NVM

Een groep certificaathouders van Funda spant een procedure aan bij de Ondernemingskamer. Ze maken zich ernstig zorgen over de toekomst van de huizensite en willen met de procedure ‘het wanbeleid van de NVM aan de kaak stellen en terugdraaien’.

De certificaathouders zijn allemaal (voormalig) makelaars die al vele jaren als certificaathouder een rol op de achtergrond spelen binnen Funda. Het platform is met 43 miljoen bezoeken per maand nog steeds marktleider in Nederland, maar de certificaathouders willen voorkomen dat Funda die positie gaat verliezen. Ze pleiten voor het betrekken van een deskundige, sterke externe partner bij Funda om dit te voorkomen, in combinatie met uitbreiding van het dienstenpakket van het platform.
Vereniging FundaBelang
De verontruste certificaathouders hebben hiertoe de Vereniging FundaBelang opgericht, die inmiddels ruim 570.000 certificaten vertegenwoordigt. Timo Smit is voorzitter van de vereniging die nu naar de Ondernemingskamer is gestapt.
De certificaathouders hebben de afgelopen jaren geprobeerd om in overleg met de NVM en NVM Holding B.V. (de onderneming waarvan NVM de enig aandeelhouder is) de gewenste veranderingen door te voeren. “Maar helaas blijft de NVM een serieus overleg met ons afhouden”, zegt Timo Smit. Hij was in 2000 een van de oprichters van Funda en is nu een van de verontruste certificaathouders. NVM heeft via NVM Holding een meerderheidsbelang in Funda. 
‘Adequaat handelen NVM blijft uit’
De NVM doet volgens FundaBelang te weinig om naast de Stichting Administratiekantoor Funda en NVM Holding B.V. ter versterking van Funda derde partners toe te laten. Een mogelijke beursgang wordt ook niet overwogen. “Adequaat handelen door de NVM blijft dus uit, terwijl genoemde opties vanaf de oprichting wel degelijk deel uitmaakten van het toekomstbeeld van Funda. Certificaathouders worden daarover door de NVM onvoldoende geïnformeerd”, aldus Smit. De voorzitter van FundaBelang vreest dat bestaande of toekomstige spelers de marktpositie van Funda zullen overnemen. “En dan kan Funda zomaar worden weggeconcurreerd. Dit kan snel gaan en dat willen we voorkomen.”
“Liever hadden we de discussie binnenskamers gehouden”, stelt Smit. “Maar als de NVM niet naar ons wil luisteren, moeten we met onze verontrusting wel naar de Ondernemingskamer.”
Lees ook: Funda opnieuw voor rechter om machtspositie.
NVM: Deze zomer duidelijkheid
Een woordvoerder van de NVM reageert: “Wij onderschrijven het belang van Funda voor de makelaars en consumenten. De NVM doorloopt daarom een zorgvuldig strategietraject waarin volop aandacht is voor de belangen van degenen die de oprichting van Funda financieel hebben mogelijk gemaakt, de certificaathouders, maar ook voor de belangen van alle andere betrokkenen.”
Hij vervolgt: “Vele scenario’s worden daarin bekeken en de verwachting is dat deze zomer hier duidelijkheid in komt. De certificaathouders zijn in dit proces belangrijke gesprekspartners en de NVM wil met deze groep als geheel blijven communiceren. Dat een deel van de certificaathouders nu deze stap bij de Ondernemingskamer onderneemt, betreuren wij omdat het gemeenschappelijke doel hiermee niet sneller dichterbij komt.”
 

Funda, FundaBelang, NVM, NVM holding, Ondernemen, Online en digitalisering, Uitgelicht