Coronacrisis versnelt de trek uit de stad naar het platteland

Door de coronacrisis willen meer stedelingen naar het platteland verhuizen dan voorheen. Die trek uit de stad signaleert de NVM al jaren. Een peiling van funda onder ruim 1.100 gebruikers van de huizenwebsite versterkt dat beeld. NOS peilde diverse makelaars.
De toenemende populariteit voor wonen buiten de Randstad werd vorige week nog maar weer eens bevestigd door het rapport Vastgoedmarkt in beeld van de NVM Agrarisch & Landelijk. Steeds vaker worden agrarische bedrijven die te koop staan niet aan ondernemers verkocht, maar aan particulieren die er willen wonen. Het onderzoek werd uitgevoerd over de eerste zes maanden van 2020.
Bron: NVMFunda: 12 procent overweegt trek uit stad
De wens om landelijker te willen wonen, weg uit de stad, naar een huis met een tuin en een extra (werk)kamer, is er volgens NVM al sinds 2013. Onderzoeken van funda bevestigen deze tendens. Een peiling in mei liet de eerste onvrede zien en die is in september verder toegenomen. Volgens funda blijkt uit onderzoek onder ruim 1.100 gebruikers van de website dat 12 procent door de coronacrisis overweegt om de stad in te ruilen voor een dorp. Nog eens 5 procent zegt uit de stad te vertrekken als de situatie over een jaar niet is veranderd.
RTL: groter en groener wonen populairder

Woon-werkafstand is een belangrijke factor in deze overweging. Respondenten die denken dat ze ook in de toekomst veel zullen thuiswerken, vinden de reistijd tussen woon- en werkadres volgens funda steeds minder relevant wanneer zij een huis zoeken. Verder bestaat de groep die sinds de coronacrisis neigt naar een dorp vooral uit 65-plussers.
Nieuwsuur polst makelaars
Diverse makelaars die door Nieuwsuur werden gepolst, bevestigen de trend. “Door corona lijkt het alsof iedereen een extra zetje heeft gekregen, en dat snap ik best”, zegt makelaar Suzanne Thöene, die zich specialiseert in woningzoekers die de stad willen verlaten. “Als je met elkaar 24 uur per dag thuis zit, ga je heel anders kijken naar de ruimte die je hebt.”
Thöene heeft het dubbel zo druk als voor de coronacrisis, zegt ze. Ze spreekt van hysterische taferelen. “Het is gekkenhuis. Een aanvraag van vijftig, zestig mensen per woning is niet eens meer gek. Ik heb wachtlijsten voor bezichtigingen.”
Alkemade: afweging waar je wilt wonen, veranderd door pandemie
De coronamaatregelen die mensen dwingen meer binnen te blijven, zijn een belangrijke oorzaak voor de trend richting platteland, denkt Rijksbouwmeester Floris Alkemade. “Mensen hebben doorgekregen dat ze vanuit huis kunnen werken. En daarmee zijn de afwegingen van waar je wilt wonen ook anders geworden. Dat kan een blijvend effect zijn van deze pandemie.”

De steden hadden al langer te maken met gezinnen die vertrokken, maar nu zorgt ook de pandemie ervoor dat mensen eerder overwegen uit de stad te vertrekken. Dat blijkt uit onderzoek van Funda, en verhalen van makelaars. #nieuwsuur pic.twitter.com/N5dujGYqZi
— Nieuwsuur (@Nieuwsuur) October 9, 2020

 
 
 

coronavirus, landelijk wonen, NVM Agrarisch & Landelijk, rapport Vastgoedmarkt in beeld, Uitgelicht, Woningmarkt en economie