De Hypotheker: starters weinig vertrouwen in maatregelen Miljoenennota

Starters putten weinig vertrouwen uit de maatregelen in de Miljoenennota om hun positie op de woningmarkt te verbeteren. Dat blijkt uit een peiling van De Hypotheker onder 600 starters die zich bij deze hypotheekadviseur oriënteren op een nieuwbouwwoning.  Ruim een derde verwacht zelfs dat de krapte op de woningmarkt voor dit segment zal toenemen.

Vandaag presenteert minister van Financiën Wopke Hoekstra de Miljoenennota op Prinsjesdag. Daarin wordt een aantal maatregelen gepresenteerd die voor starters de kans op het vinden van een betaalbare woning moet vergroten. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om een zelfbewoningsplicht voor nieuwbouwwoningen, waardoor beleggers minder snel dit soort woningen wegkapen voor de starter. Daarnaast wil het kabinet de overdrachtsbelasting voor starters afschaffen. Verder trekt het Rijk 290 miljoen euro extra uit voor de bouw van 51.000 woningen.

#prinsjesdag2020 Ondanks de aangekondigde maatregelen voor verbeteringen op de #woningmarkt, zijn #starters weinig optimistisch: https://t.co/JNzQVRK3fP pic.twitter.com/wwgv6bfln2
— De Hypotheker (@dehypotheker) September 15, 2020

Te weinig woningaanbod, stijgende prijzen
Desondanks verwachten de meeste starters uit de peiling van De Hypotheker niet dat het tij op de woningmarkt voor hen ten positieve keert. Zo rekent 37 procent erop dat de huizenprijzen blijven stijgen, omdat er te weinig aanbod is en de bouw van nieuwbouwwoningen achterblijft. Liefst de helft van de ondervraagden meent dat de afschaffing van de overdrachtsbelasting weinig verschil zal maken, omdat het te woningaanbod voor starters te klein is. Slechts één op de drie starters is blij dat ze geen overdrachtsbelasting meer hoeft te betalen, omdat dit enkele duizenden euro’s kan schelen bij het kopen van een huis.
Bijbouwen betaalbare woningen
De meeste starters vinden dat er veel meer moet gebeuren om hun kansen op de woningmarkt te verbeteren. Zo geeft 40 procent aan dat het bijbouwen van betaalbare woningen cruciaal is. Bijna een derde zegt dat er meer subsidies nodig zijn. Bij ruim één op de vijf starters (21 procent) helpen de ouders mee door middel van een schenking. Bij 6 procent staan de ouders zelfs garant voor de hypotheek.
Afschaffen overdrachtsbelasting: prijsopdrijving
Algemeen directeur Michel van den Akker van De Hypotheker waarschuwt voor een prijsopdrijvend effect door het afschaffen van de overdrachtsbelasting. “Starters gaan het geld dat zij hiermee besparen inzetten om over te bieden. Dat drijft de huizenprijzen verder op. En de kans is aanwezig dat beleggers de stijging van de overdrachtsbelasting van 6 naar 8 procent doorberekenen in hogere huren. Hierdoor wordt het voor huurders nóg lastiger geld opzij te zetten om een woning te kunnen kopen.”
Ruim de helft van de ondervraagde starters (52 procent) woont op dit moment in een huurwoning, maar zou het liefst een woning kopen. Daarnaast wonen vier op de tien starters noodgedwongen bij hun ouders, terwijl zij in de tussentijd op zoek zijn naar een koopwoning. Ruim een derde de heeft aankoop van een huis uitgesteld, omdat er in haar prijsklasse geen woningen beschikbaar zijn. Ruim een kwart (27 procent) zegt al langer dan een halfjaar op zoek te zijn.
 

Miljoennota, Prinsjesdag, starters, Uitgelicht, woningmarkt, Woningmarkt en economie