Deze nieuwe maatregelen nam minister Kajsa Ollongren vrijdag 6 november

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft vrijdag diverse maatregelen die van invloed zijn op de woningmarkt bekendgemaakt. Ze legt onder andere de verhoging van huurprijzen in de vrije sector aan banden.
Maatregelen van de Rijksoverheid op 06-11-2020:
Huurverhoging verder gemaximeerd
450 miljoen euro voor leefbare en duurzame gebieden
Nieuwe afspraken met provincies
Maximering WOZ-waarde in woningwaarderingsstelsel
1,5 miljard euro extra naar Groningen voor versterking en perspectief
Maximale prijsstijging in vrije sector wordt 1 procent
Het is voor het eerst dat de huurstijgingen worden beperkt. De maximaal toegestane prijsstijging van huurwoningen in de vrije sector wordt 1 procent, exclusief de inflatie. Dat geldt zowel voor sociale huurwoningen als voor de vrije sector.
Tevens maakte de minister nieuwe afspraken met de provincies om de plancapaciteit waar nodig naar 130% te brengen tot 2030. Overleg met zeven van de twaalf provincies heeft al ruimte voor 150.000 extra woningen opgeleverd die tot 2030 gebouwd moeten worden. Overleg met de overige provincies vindt de komende weken plaats.
Woningwaardesysteem wordt aangepast
Om te voorkomen dat sociale huurwoningen in de vrije sector terechtkomen, heeft minister Ollongren ook voorgesteld om regels voor het woningwaardesysteem, ook wel bekend als puntensysteem, te veranderen. Het gaat dan om andere regels voor de WOZ-waarde. Deze krijgt een minder doorslaggevende rol in het puntensysteem.
Met de diverse maatregelen wil het kabinet huurwoningen voor een grotere groep Nederlanders met een lager inkomen beschikbaar maken. De nieuwe plannen voor de woningmarkt zijn er mede gekomen op aandringen van linkse oppositiepartijen.
NVM-cijfers: huurprijzen vrije sector gestegen met ruim 10%

450 miljoen euro voor leefbaarheid woonwijken
Daarnaast trekt de minister 450 miljoen euro uit om de leefbaarheid in woonwijken te verbeteren, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid en duurzaamheid. Het gaat onder meer om wijken in Amsterdam, Zaanstad, Rotterdam en Groningen. Ook wordt in dit verband gekeken naar de regio’s Parkstad Limburg, Noordoost-Friesland en Oost-Groningen.
1,5 miljard euro voor versterking huizen in Groningen
Vrijdag werd ook de portemonnee voor Groningen getrokken: het kabinet stelt 1,5 miljard euro extra beschikbaar voor het versterken van huizen in het aardbevingsgebied. Dat zijn minister Eric Wiebes (Economische Zaken), minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en de regio Groningen vrijdag overeengekomen op het provinciehuis van Groningen.
Het steunpakket staat volgens het kabinet los van de normale kosten van de versterkingsoperatie in Groningen, die voor de rekening komen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Dat meldt nu.nl.

Vandaag afspraken gemaakt om 1,5 miljard € extra beschikbaar te stellen voor de versterkingsoperatie in Groningen. Meer duidelijkheid en meer perspectief voor de bewoners, daar draait het om. 💪#groningen #versterking pic.twitter.com/FIVzHln3Sz
— Kajsa Ollongren (@KajsaOllongren) November 6, 2020

 
 

Groningen, huurwoningen vrije sector, Juridische zaken en regelgeving, Kajsa Ollongren, Uitgelicht, Woningmarkt en economie, woningwaardesysteem