DNB: Ondanks forse spaarbuffer minder extra afgelost op hypotheek

Hoewel Nederlanders meer spaarden hebben ze in het tweede kwartaal van dit jaar minder afgelost op de hypotheek. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB).
Amper uit eten, minder vakantie en bijna geen uitjes: het was ongewenst een goedkoop jaar voor veel Nederlanders. DNB stelt dat er in het tweede kwartaal 11 miljard euro meer werd gespaard dan in hetzelfde kwartaal van 2019. Opmerkelijk is dat Nederlanders dat extra spaartegoed graag liquide houden; het totaal aan vrijwillige aflossingen op de hypotheek daalde vergeleken met een jaar eerder.
DNB: 3,5 miljard euro afgelost op de hypotheek
In totaal werd er in het tweede kwartaal van 2020 zo’n 3,5 miljard euro afgelost, naar schatting zo’n 340 miljoen euro minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Overigens blijkt uit voorlopige cijfers dat ook in het derde kwartaal van 2020 de vrijwillige aflossingen lager waren dan in datzelfde kwartaal een jaar eerder.
Loan-to-value verlagen
Alleen onder jonge woningbezitters (18-35 jaar) werd meer afbetaald. Een mogelijke verklaring is dat jonge huishoudens juist in deze tijd hun financiële risico’s willen verlagen. Door af te lossen verlagen ze hun uitstaande hypotheekschuld ten opzichte van hun woningwaarde (loan-to-value), die bij jonge huishoudens vaak relatief hoog is. Een verlaging van de loan-to-value kan huishoudens bovendien een rentekorting geven wanneer zij hun hypotheek heronderhandelen of herfinancieren. Vooral voor huishoudens met een hoge loan-to-value kan het aantrekkelijk zijn om via extra vrijwillige aflossingen voor zulke rentekortingen in aanmerking te komen.
Lees ook: Woningbezit onder jongvolwassenen neemt af
Minder huishoudens lossen meer af
Overigens wordt de stijging onder jongeren veroorzaakt door een gemiddeld hoger bedrag per aflossing en niet door meer aflossende huishoudens. In 2019 bedroeg de gemiddelde aflossing in deze leeftijdsgroep nog 22.000 euro. Dit jaar is dat 38.000 euro. Het aantal jonge huishoudens dat extra afloste nam af 2,1 tot 1,9 procent.
Ouderen betalen ook meer terug
Ook in de oudere leeftijdsgroepen werd er gemiddeld behoorlijk meer afgelost. Maar het aantal huishoudens dat extra terugbetaalde nam zo sterk af, dat het totale volume iets daalde.
Minder huizen ‘onder water’, hypotheekschuld toch hoger

 
 
 

coronavirus, DNB, Hypotheken en financiering, loan to value, Nieuws, vrijwillige hypotheekaflossingen