Drukte makelaars door vrijstelling overdrachtsbelasting

Makelaars gaan overuren draaien door het plan van het kabinet om per 1 januari 2021 de overdrachtsbelasting voor jonge huizenkopers te laten vervallen. Dat is de overtuiging van Makelaarsland waar de telefoon al roodgloeiend staat. Via deze grootste NVM-makelaar vragen kopers massaal of de overdracht uitgesteld kan worden naar volgend jaar.

Makelaarsland laat weten dat veel kopers zelfs bellen om hun huidige bod op een woning aan te passen met een nieuwe aanvaardingsdatum. Dat betekent dat er voor makelaars drukke tijden aanbreken. Zij moeten verkopers ervan overtuigen om de overdracht enkele maanden op te schuiven.

UPDATE #LIVEBLOG – Afgelopen vrijdag was @Makelaarsland te zien bij @RTLZ . Dit omdat startende verkopers massaal hun #overdracht proberen uit te stellen vanwege het vervallen van de #overdrachtsbelasting in 2021. Onze directeur Jeroen werd geïnterviewd: https://t.co/k9fVrs7BlI
— Makelaarsland (@Makelaarsland) September 21, 2020

Volgens directeur Jeroen Stoop van Makelaarsland is het logisch dat kopers de geplande overdracht willen uitstellen. “Het scheelt echt veel geld. Makelaars zullen creatief te werk moeten gaan. De verkoper wil immers ook een beetje meeprofiteren.”
Tientallen aanvragen
Ook makelaarskantoor Hoekstra & Van Eck is tot dusver al overspoeld met telefoontjes van starters die de overdracht willen uitstellen. “Bij elk van onze 30 kantoren zijn er meerdere aanvragen binnengekomen”, laat algemeen directeur Steven Lagerweij weten. “Sommigen hebben de koopakte al ondertekend, terwijl anderen de woning nog niet gekocht hebben maar wel een bod hebben uitgebracht. Zij willen vrijwel zeker niet die overdrachtsbelasting in 2020 betalen.”
Andere verplichtingen kopers
Bij Ellen Mouthaan Makelaardij in Naarden daarentegen heeft nog geen enkele cliënt zich gemeld om de overdracht van de woning uit te stellen. “Oorzaak is wellicht de hoge huizenprijzen in ‘t Gooi waardoor relatief minder mensen onder de 35 jaar een woning kopen. Daarnaast gaan verkoopleveringen van de afgelopen maanden in oktober of november plaatsvinden. Kopers hebben vaak andere verplichtingen waardoor uitstel van de overdracht niet meer haalbaar is”, legt directeur-eigenaar Ellen Mouthaan uit.  Ze denkt overigens wel dat de komende maand meer kopers onder 35 jaar om uitstel zal vragen.
Verkoper werkt niet altijd mee
Ook bij Van de Steege loopt het nu nog niet storm met verzoeken om de transactiedatum uit te stellen. “We merken wel dat mensen die nù aankopen de oplevering willen uitstellen tot januari. Echter, de verkoper is niet altijd bereid mee te werken omdat het voor de verkoper fiscaal minder aantrekkelijk is. In een enkel geval probeert de verkoper zelfs hier een slaatje uit te slaan door een financiële compensatie te eisen van de koper”, zegt operationeel directeur Arnout Ale. Volgens hem is het belastingvoordeel erg groot voor starters in Amsterdam die hun eerste woning kopen van meer dan 700.000 euro.

Koper en verkoper kunnen sleutelverklaring aanvragen
Sleutelverklaring
Volgens Jeroen Stoop van Makelaarsland is uitstel van de aanvaardingsdatum niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld als de verkoper ook een ander huis heeft gekocht en niet met dubbele lasten wil zitten. Of als de koper zijn huur heeft opgezegd. “In dergelijke gevallen is de sleutelverklaring een oplossing. De overdracht wordt uitgesteld, maar tegen een vergoeding kan de koper wel de woning alvast de sleutel krijgen en in het huis trekken.

aanvaardingsdatum, Hoekstra & Van Eck, makelaars, Uitgelicht, uitstel, Van de Steege makelaarsgroep, vrijstelling overdrachtsbelasting, Woningmarkt en economie