Eerste digitale hypotheekaanvraag met gebruik van BRP

Een vestiging van De Hypotheker heeft voor het eerst gebruik gemaakt van de Basisregistratie Personen (BRP) bij het indienen van een digitale hypotheekaanvraag voor acceptatie.

Alle benodigde gegevens uit de BRP zijn via de Ockto-app – die de gegevens ophaalt bij de bron – verzameld, gedeeld en goedgekeurd. Hypotheekverstrekker Aegon controleert deze persoonsgegevens nu direct, waardoor het overleggen van een ID-bewijs van de hypotheekaanvrager niet meer nodig is.
Met de Ockto-app biedt De Hypotheker klanten sinds 2019 de mogelijkheid om benodigde documenten  digitaal te verzamelen. Klanten halen de benodigde informatie op bij verschillende overheidsportalen, zoals MijnOverheid en het UWV. Alle verzamelde gegevens worden via Mijn Hypotheker direct in het systeem geplaatst en zo veel mogelijk automatisch ingevuld.
Brondata
Na toestemming van de klant worden de documenten verstuurd naar een adviseur van De Hypotheker. Vanuit de ontsloten brondata kan Aegon dus sinds kort ook de BRP ophalen en direct goedkeuren waardoor de klant geen identiteitsbewijs meer hoeft te overleggen.
Brondata maakt niet alleen het acceptatietraject efficiënter, ook het adviestraject kan  efficiënter verlopen. Ook andere hypotheekaanbieders en -adviseurs maken hier inmiddels gebruik van en zetten vergelijkbare stappen in de digitalisering van het hypotheekproces. Zo heeft ASR hypotheken sinds gisteren zijn productaanbod uitgebreid met de nieuwe DigiThuis hypotheek. Volgens de geldverstrekker is de hypotheek geschikt voor klanten die maximaal 80% van de marktwaarde van hun woning willen financieren. Voor het aanvragen van de DigiThuis hypotheek kunnen klanten bij een adviseur terecht. Het voltooien van de digitale hypotheekaanvraag verloopt snel en digitaal via een aparte App, de ASR aanvraag versneller.
Roadmap
Florius streeft stap voor stap naar volledig digitale hypotheekacceptatie. De volgende stappen in de ‘roadmap’ van Florius zijn het instant oversluiten van hypotheken en, uiteindelijk, instant acceptatie van nieuwe hypotheekaanvragen. Directeur Karin Polman verwacht dat het oversluiten in 2021 geïntroduceerd zal worden en dat dit in 2022 mogelijk zal zijn voor nieuwe hypotheekaanvragen. “Daarbij gaat het overigens wel om standaardaanvragen.”
Directeur business development Jasper Cuijten: “Wij geloven dat een persoonlijk hypotheekadvies heel belangrijk blijft voor onze klanten”, zegt directeur business development Jasper Cuijten van De Hypotheker. “Maar dat we het gemak sterk kunnen vergroten door een deel van het hypotheekproces te digitaliseren. Zo wordt het hypotheekproces een stuk duidelijker en eenvoudiger voor onze klanten.”
Ook makelaars experimenteren volop met het verder en veilig digitaliseren van het proces van de woningverkoop.
 

Hypotheken en financiering, Online en digitalisering, Uitgelicht