Effect afschaffen overdrachtsbelasting blijft nog uit, wel meer startersleningen verstrekt

Het afschaffen van de overdrachtsbelasting heeft er in januari nog niet toe geleid dat starters meer hypotheekaanvragen indienden. Dat meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN) maandag. Opvallend is wel dat er meer startersleningen werden verstrekt.
Het aantal hypotheekaanvragen van starters was in januari nagenoeg gelijk in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar.
Starters goed voor 27 procent van de hypotheekaanvragen
In januari werden iets meer dan 39.000 aanvragen voor een hypotheek gedaan via het netwerk van HDN. Dat is vergelijkbaar met het aantal in januari 2020 (39.500). Starters waren goed voor 27 procent van de aanvragen. Ten opzichte van december (11.404) daalde het percentage starters van het totaal zelfs licht in januari (10.600). De cijfers van HDN – een initiatief van diverse hypotheek-, krediet- en verzekeringsmaatschappijen – beslaan volgens het netwerk circa 85 procent van de markt.
Een effect van het afschaffen van de overdrachtsbelasting is in de cijfers dus nog niet terug te zien. Volgens HDN tonen de cijfers wel aan dat tussenpersonen in ieder geval niet hebben gewacht tot januari met het aanvragen van hypotheken voor starters.
HDN ziet wel dat de gemiddelde hypotheeksom van starters iets steeg ten opzichte van het slot van 2020. Dit was dik 285.000 euro en ligt nu op ruim 289.000 euro.
Aantal verstrekte startersleningen stijgt explosief
Opvallend is wel dat het aantal starters dat in januari een huis kocht met behulp van een starterslening met maar liefst 156 procent is gestegen ten opzichte van januari 2020. Dat blijkt volgens De Hypotheker uit cijfers van de SVn, het Stimuleringsfonds dat de leningen verstrekt. Een starterslening is een steuntje in de rug voor mensen die hun eerste huis willen kopen. Met de lening kunnen zij het verschil overbruggen tussen de prijs van de woning en hun maximale hypotheek.
Over heel 2020 steeg het aantal verstrekte leningen volgens de SVn met 4 procent.
Huizenmarkt ook in 2021 lastig voor starters
Het aantal jonge huizenkopers steeg vorig jaar met 25 procent. Vooral in het noorden van het land was een flinke stijging te zien. In Groningen was er een toename van 46 procent aan hypotheekaanvragen onder deze doelgroep en in Drenthe 42 procent.
De Hypotheker concludeert: hoewel het aantal starters op de woningmarkt toeneemt, blijft de huizenmarkt ook in 2021 een lastige voor deze groep. De hypotheekketen beschouwt de aanhoudende lage rente, de toenemende concurrentie en een structureel tekort aan nieuwe woningen als belangrijkste oorzaken.
Grootste kopzorg jongeren is vinden van woning

 
 
 
 

HDN, hypotheekaanvragen starters, Hypotheken en financiering, Nieuws, overdrachtsbelasting, starterslening