Eigenaren van appartementen betalen te veel belasting

Tienduizenden eigenaren van appartementen betalen al jaren te veel belasting doordat de WOZ-waarde structureel te hoog wordt vastgesteld. Dit zeggen WOZ-bureau Previcus Vastgoed en Stichting VvE Belang, die opkomt voor de belangen van Verenigingen van Eigenaren.
De te hoge WOZ-waarde ontstaat doordat gemeenten ten onrechte het reservefonds – waarin appartementseigenaren verplicht sparen voor het onderhoud van de woning – optellen bij de woningwaarde. Met als gevolg dat zij te veel betalen voor hun gemeentebelastingen (onroerendezaakbelasting, eigenwoningforfait en reinigingsheffing).
2,5 miljard euro spaargeld van VvE’s wordt twee keer belast
‘Ontoelaatbare dubbele heffing’
Kees Oomen van VvE Belang. “Iedere VvE is verplicht een reservefonds te hebben. Eigenaren van appartementen betalen over hun aandeel in het reservefonds nu twee keer belasting. Het wordt zowel belast op basis van de onroerendzaakbelasting (WOZ) en in box 3 van de inkomstenbelasting. Dit is een ontoelaatbare dubbele heffing.” Oomen stelde dit probleem aan de kaak in een uitzending van Kassa.
VvE-reserves loskoppelen van verkoopprijs
Voor een goede vergelijking zouden de VvE-reserves daarom moeten worden losgetrokken van de verkoopprijs. De kwestie was vorig jaar nog onderwerp van discussie. WOZ-bureau Previcus Vastgoed voerde samen met de Stichting VVE Belang een juridische strijd. In oktober vorig jaar stelde het gerechtshof in Den Haag de organisatie in het gelijk.  In 1993 en 2010 kwam de Hoge Raad al tot dezelfde conclusie.

Gisteren waren wij te zien bij Kassa op NPO 1. Michel Uyen vertelde in deze uitzending dat de WOZ-waarde van tienduizenden appartementen structureel te hoog wordt vastgesteld.
Heeft u het fragment gemist? Hier kunt u het terugkijken.#kassatv #vve #WOZ https://t.co/2npHFan3RH
— Previcus Vastgoed (@Previcus) February 16, 2020

Vaste jurisprudentie
Ook Arjen Schep van het Erasmus Studiecentrum voor Belastingen van Lokale overheden stelt tegenover Kassa dat hierover geen discussie zou mogen bestaan. “De verkoopprijs moet voor de WOZ worden verlaagd met de vergoeding die is betaald voor de opgebouwde waarde van de onderhoudsreserve bij verkoop. Dit is inmiddels vaste jurisprudentie geworden.”
Opmerkelijk genoeg stelt de Waarderingskamer, die toeziet op de kwaliteit van de WOZ-taxaties door gemeentes, dat de onderhoudsreserve alleen gecorrigeerd moet worden als sprake is van ‘bovenmatige reserves’.
Dat gemeentes een fout maken, blijkt ook uit hun reactie op WOZ-bezwaren die zijn ingediend door VvE’s. Volgens WOZ-bureau Previcus Vastgoed corrigeren gemeentes de WOZ-waarde sinds de uitspraak van het gerechtshof van Den Haag, door de onderhoudsreserve af te trekken.
2,5 miljard euro in reservefonds
Er zijn in totaal 1,2 miljoen appartementseigenaren die samen 2,5 miljard euro in het reservefonds hebben staan. Over deze 2,5 miljard euro is de afgelopen jaren miljoenen euro’s te veel aan gemeentebelastingen geïnd, zeggen Previcus en Stichting VvE Belang. Er zit gemiddeld 5.000 euro per appartementseigenaar in de pot, maar dat bedrag kan oplopen tot 20.000 euro per bewoner.
 
 

appartementseigenaren, Geen categorie, Juridische zaken en regelgeving, Nieuws, Vereniging van Eigenaren, VvE Belang