Energiebespaarhypotheek maakt woningverduurzaming betaalbaar

De Energiebespaarhypotheek maakt woningverduurzaming betaalbaar voor iedereen. Vanuit dat oogpunt heeft het Nationaal Warmtefonds deze nieuwe hypotheek ontwikkeld in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Deze financiering is voorlopig alleen beschikbaar voor woningbezitters die niet aanmerking komen voor een reguliere hypotheek.

Daarnaast kunnen alleen woningeigenaren de Energiebespaarhypotheek aanvragen die wonen in een wijk die is aangemerkt voor het Programma Aardgasvrije Wijken. Relevante  gemeenten kunnen zich vanaf dit najaar aanmelden bij het Nationaal Warmtefonds. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken slaagt het van-het-gas-af project als iedereen in de wijk kan meedoen aan deze energietransitie. Vandaar dat deze hypotheekvorm is ontwikkeld voor bewoners met beperkte financiën.

Huizenbezitters uit buurten met een wijkaanpak voor verduurzaming kunnen vanaf 2021 de Energiebespaarhypotheek afsluiten als zij niet in aanmerking komen voor reguliere financiering.https://t.co/JnGgiWZeDO pic.twitter.com/tYC1S3mm7r
— SVn (@SVn_financier) July 22, 2020

Lening naar draagkracht
Aanvragers van de Energiebepaarhypotheek lossen de lening af naar draagkracht. Het Nationaal Warmtefonds, die de hypotheken in de loop van dit jaar gaat verstrekken, maakt de financiering op maat voor de hypotheeknemer. Het ministerie maakt de specificaties van de Energiebespaarhypotheek begin september bekend.

Energiebesparende voorzieningen
Duidelijk is al wel dat het ministerie van Financiën op advies van het Nibud inspeelt op de financiering van energiebesparende maatregelen. In de aangepaste Regeling hypothecair krediet mogen aanvragers van de Energiebesparingshypotheek met beperkte leenruimte onder strikte voorwaarden meer lenen dan de waarde van hun woning (Loan to Value). Die is momenteel beperkt tot 100% om mensen met een hypotheek te beschermen tegen financieringsproblemen.
Een andere opvallende wijziging is dat woningeigenaren alleen een hypotheek mogen afsluiten voor voorzieningen als de energiebesparing minimaal gelijk is aan de kosten van de investering. De energiebesparende maatregel dient dus binnen 30 jaar te worden terugverdiend. Zo adviseert het Nibud een zonneboiler niet meer op te nemen in een hypothecair krediet, omdat volgens het instituut het financiële rendement niet in verhouding staat tot de investering.
Fiscale aftrek?
Voor de aanvragers van een Energiebesparingshypotheek neemt het Nationaal Warmtefonds de kosten van het aanvragen en het afsluiten van de financieringsovereenkomst voor haar rekening. De Belastingdienst toetst momenteel of de Energiebespaarhypotheek voldoet aan aan de voorwaarden voor een eigenwoningschuld en recht geeft op fiscale aftrek van betaalde hypotheekrente.

energiebespaarhypotheek, Hypotheken en financiering, nationaal warmtefonds, Nieuws, Verduurzaming, woningverduurzaming