Feelix wil vermogen ‘bevrijden’ uit stenen

Fintech-start-up Feelix wil de verbinding leggen tussen vastgoedbeleggers en huiseigenaren die hun overwaarde willen verzilveren. Het platform is begin juni gelanceerd.

Met Feelix kunnen huiseigenaren direct 80% van de overwaarde laten uitbetalen en behouden ze het recht om in de woning te blijven wonen.“De totale overwaarde van woningen in Nederland wordt geschat op ruim 600 miljard euro”, zegt initiatiefnemer en algemeen directeur Hugo Geluk. “Het probleem is dat het vast zit in stenen. Dit tot frustratie van huizenbezitters die lang gespaard hebben en meer financiële ruimte willen. Wij willen deze mensen helpen bij het ‘bevrijden’ van hun vermogen. Tegen overzichtelijke, vaste vergoedingen.”
Vaste maandelijkse gebruiksvergoeding
Geluk: “Simpel gezegd hebben mensen met Feelix de mogelijkheid om direct 80% van de taxatiewaarde van hun eigen woning te krijgen, waarbij ze recht houden op de toekomstige waarde(stijging) boven die 80%. Dit tegen enkele eenmalige vergoedingen (1,5% afsluitkosten en de onvermijdelijke 2% overdrachtsbelasting) en een vaste maandelijkse gebruiksvergoeding. Deze vergoeding zal nooit verhoogd worden zolang men in de woning blijft wonen.” Aan de vraagkant richt Feelix zich in de eerste plaats op beleggers die geïnteresseerd zijn in de aankoop van woningen met een vast rendement.
“Uiteraard moeten mensen wel aantonen dat ze de vaste gebruiksvergoeding kunnen betalen. Wij richten ons op woningen tussen de 250.000 en 600.000 euro, omdat het stijgen en dalen van de huizenprijs boven dat bedrag te grillig kan worden.” De gemiddelde woingprijs in Nederland bedroeg in mei 333.000 euro.
Niet voor iedereen
“Feelix is niet voor iedereen”, zegt Geluk. “Met name financieel planners vinden een prachtig product (de Van Bruggen Adviesgroep heeft het bijvoorbeeld al opgenomen in zijn aanbod/portfolio), omdat de lasten voor lange termijn gelijk blijven. Maar je maandlasten gaan omhoog. En als je je kapitaal uitgeeft, slinkt de erfenis, hoewel je natuurlijk het recht blijft houden op toekomstige overwaarde. En als je er moeite mee hebt dat het huis waarin je woont niet langer van jou is, dan moet je het ook niet doen. Feelix is echt bedoeld voor de doelgroep die een duidelijke bestemming voor het vrijgekomen geld heeft en zo maximaal van het leven wil genieten.”

Feelix, fintech, Nieuws, Online en digitalisering, overwaarde, Taxeren, vastgoedbelegger