Gemeente: ‘geen bouwstop in Amsterdam’ vanwege geldgebrek

‘Er is geen bouwstop in Amsterdam’. Dat meldt het stadsbestuur aan de gemeenteraad. De ambities zijn volgens de betrokken wethouders niet naar beneden bijgesteld.

Met een razendsnelle beantwoording van raadsvragen heeft het college vanmiddag geprobeerd het beeld weg te nemen dat er in Amsterdam een bouwstop zou zijn. Dat meldt de lokale nieuwssite Nul20.nl.
“Er worden inderdaad enkele nieuwe initiatieven in Zuidoost dit jaar niet in behandeling genomen”, meldt het college aan de gemeenteraad. “Maar de ambities zijn niet naar beneden bijgesteld en er worden ook geen projecten gestopt.”
Maandag werd bekend dat de gemeente een aantal bouwprojecten stillegde wegens geldgebrek. Amsterdam moet fors bezuinigen door de gevolgen van de coronacrisis, blijkt uit een brief van de gemeente aan een projectontwikkelaar die BNR Nieuwsradio in handen heeft. Naar verluidt wordt een bezuiniging van 30 procent doorgevoerd bij het Amsterdamse Projectmanagementbureau. Vorig jaar meldde het Parool al dat de gemeente als gevolg van de coronacrisis zeker 280 miljoen euro misloopt.
Dit scenario dreigt ook in andere gemeenten. Dat zou betekenen dat gemeenten door de financiële gevolgen van de coronacrisis wellicht niet kunnen voldoen aan de voornemens om snel meer woningen te bouwen.
Wethouders proberen kou uit de lucht te halen
De wethouders Ivens (Wonen) en Van Doorninck (Ruimtelijke Ordening) proberen met een snel en uitgebreid antwoord op raadsvragen de kou uit de lucht te halen, meldt Nul20.nl. “Amsterdam gaat door met de hoge ambities ten aanzien van de bouwproductie en met het uitvoeren van voorgenomen plannen en maakt waar nodig en mogelijk ook ruimte voor nieuwe initiatieven.”
Het zou nodig zijn om te ‘focussen’. Dan gaat het niet om bouwvergunningprocedures, die lopen gewoon door. Maar de gemeente beperkt de medewerking aan nieuwe initiatieven omdat de hoofdstad krap bij kas zit. Aanvankelijk wilde men 30 procent bezuinigen op de proceskosten in de gebiedsontwikkeling. Dat blijkt inmiddels bijgesteld naar 20 procent. Om de proceskosten terug te brengen wordt onder andere kritischer gekeken welke projecten in ieder geval moeten worden opgepakt om de gewenste bouwproductie van jaarlijks 7.500 woningen de komende jaren veilig te stellen.
“Er is geen sprake van dat de voorfinanciering van nieuwe plannen niet meer lukt. Wel is het (…) noodzakelijk om een kritische afweging te maken bij het faciliteren van nieuwe projecten”, aldus de wethouders.
 

Amsterdam, bouwstop, coronacrisis, coronavirus, Laurens Ivens, Marieke van Doorninck, Nieuwbouw en projectontwikkeling, Uitgelicht, Woningmarkt en economie