Gemeente Rijswijk wil zelf middenhuurwoningen bouwen

De Gemeente Rijswijk wil zelf huurwoningen in het middensegment bouwen. De gemeente  start met een pilot van ongeveer 90 vrije sector woningen, eengezinswoningen en appartementen. Als de businesscase slaagt, gaat Rijswijk op grotere schaal middenhuurwoningen ontwikkelen en exploiteren.

Het plan van de gemeente Rijswijk komt niet uit de lucht vallen. Volgens wethouder Wonen Johanna Besteman heeft de markt tot dusver geen oplossing gevonden voor het schrijnende tekort aan onder andere middenhuurwoningen in Rijswijk. Ook in deze gemeente is er nauwelijks aanbod van deze categorie woningen met een huurprijs tusen 737 en 1000 euro. Terwijl de vraag enorm groot is. Deze groep woningzoekers verdient te veel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, maar kunnen door de hoge vraagprijzen van koopwoningen vaak geen passend huis kopen.

Lees verder onder de Tweet

Gemeente Rijswijk wil zelf huurwoningen bouwen. Aanpak krapte woningmarkt voor middeninkomens. https://t.co/6MHGapzkDV pic.twitter.com/7lEcsqJNfA
— Gemeente Rijswijk (@Gem_Rijswijk) September 29, 2020

Goede, betaalbare woning
Daar moet volgens Besteman heel snel verandering in komen. “We willen graag dat deze grote groep woningzoekers, zoals onderwijzers, politieagenten en zorgmedewerkers, in Rijswijk blijven werken. Daarom moeten we hen een goede, betaalbare woning kunnen bieden”, aldus de wethouder op de website van de gemeente Rijswijk. Met het pilot-project in de duurzame nieuwbouwwijk Rijswijk Buiten doet de gemeente ervaring op met het ontwikkelen van middenhuurwoningen.
Innovatieve ideeën woningmarkt
“Het is geen alledaagse oplossing om als gemeenten zelf woningen te ontwikkelen”, zo realiseert wethouder Financiën Jeffrey Keus zich. “Maar de problemen op de woningmarkt vragen om innovatieve ideeën”. Bij de uitwerking van de pilot zijn projectontwikkelaar Dura Vermeer en de woningcorporatie Rijswijk Wonen betrokken. Een sluitende business case moet leiden tot een woonfonds. Daarmee is de gemeente in staat om ook op andere locaties in Rijswijk huurwoningen te ontwikkelen en deze voor langere tijd beschikbaar te houden voor het middensegment.

Het college van burgemeester en wethouders werkt de uitkomsten van de pilot uit in een voorstel dat medio 2021 aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

gemeente rijswijk, middenhuurwoningen, Uitgelicht, Verhuur, woningmarkt, woningtekort