Groen licht voor bouw 45.000 nieuwe woningen

Het kabinet heeft groen licht gegeven voor de bouw van 45.000 nieuwe woningen met financiële steun van de Rijksoverheid. Demissionair minister Ollongren meldt aan de Tweede Kamer dat het gaat om dertig projecten.

Het geld komt uit een pot van €1 miljard, die het ministerie van Binnenlandse Zaken in 2019 voor dit doel had bestemd. Gemeenten kunnen hierop een beroep doen om de bouw van nieuwe woningen te versnellen. De projecten zijn verspreid over het hele land en goedgekeurd door een speciale commissie.
Gemeenten en provincies leggen bij
Voor de nu aangekondigde 45.000 woningen reserveert Ollongren €266 miljoen. Gemeenten en provincies leggen nog eens 340 miljoen bij. Twee derde van de woningen is bedoeld voor de sociale huursector, de middenhuur en de categorie ‘betaalbare koopwoningen’. Verder worden 1.100 tijdelijke woningen gebouwd. Ook hebben veel projecten speciale aandacht voor onder anderen starters en studenten.
Bouw begint uiterlijk in 2023
Het gaat onder meer om een bedrijventerrein in Nijmegen dat wordt ontwikkeld tot een ‘woon-werkgebied’, een nieuw project in IJburg in Amsterdam en de transformatie van oude winkels en kantoren tot nieuwe woningen in de binnenstad van Heerlen. De bouw moet uiterlijk in 2023 beginnen. Voor een eerdere ronde van 51.000 woningen reserveerde de minister al € 335 miljoen.
In Nederland is een groot tekort aan woningen. De doelstelling van het kabinet is dat er tot 2030 zo’n 900.000 bij komen.
66.000 woningen erbij in 2020
In 2020 werd voor bijna 66.000 nieuw te bouwen woningen een vergunning afgegeven. Dat is bijna 14% meer dan in 2019. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers die het CBS heeft gepubliceerd.
Bron: CBSHet aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een indicator voor wat er in de nabije toekomst aan woningen gebouwd zal worden. De gemiddelde doorlooptijd vanaf vergunningverlening is circa twee jaar. Vergunningen voor woningtransformaties (het omzetten van niet-woningen, zoals kantoren, in woningen) zijn niet in de cijfers over de vergunde nieuwbouwwoningen opgenomen.
Nationale Actieagenda
In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart heeft een brede coalitie van 34 organisaties de Nationale Actieagenda Wonen opgesteld. De coalitie bood de Agenda op 18 februari aan de Tweede Kamer aan. In de ‘ambitieuze’ Agenda staat onder meer de doelstelling om in 10 jaar 1 miljoen woningen te bouwen en de bestaande voorraad te verduurzamen.

Vanmorgen werd de #ActieagendaWonen aangeboden aan Tweede Kamerleden van VVD, CDA, GroenLinks en SP.📝@JHTerpstra @danielkoerhuis @PaulSmeulders @SandraBeckerman @Woonbond @nederlandseggz @aedes @eigenhuis @VNGemeenten @ANBOpers @ivbn pic.twitter.com/2v9BH1e6kH
— NVM (@nvmog) February 18, 2021

Deelnemende organisaties zijn onder andere NVM, Aedes, Vereniging Eigen Huis en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

 

 
 

Centraal bureau voor de Statistiek, Kajsa Ollongren, Nieuwbouw en projectontwikkeling, nieuwbouwwoningen, Politiek en beleid, Uitgelicht, woningtekort, woonbeleid