Groningen bovenaan in lijst gezondste stad van Nederland

Groningen is de gezondste stad van Nederland. Dat zegt Arcadis. Nummer twee is Nijmegen, Maastricht maakt de top drie compleet. De grote steden ontbreken in de top-10 van de gezonde stad-index van het advies- en ingenieursbureau.
Arcadis onderzocht hoe het in twintig steden (de grootste gemeente van elke provincie, aangevuld met de acht grootste gemeenten van Nederland) is gesteld met de buitenruimte en komt tot de conclusie dat Groningen er met kop en schouders bovenuit steekt en beschikt over het gezondste leefklimaat. Opvallend is de afwezigheid van de grote steden in de top-10 van de lijst. Utrecht scoort met een twaalfde plaats nog het best.
Bekijk de gezonde stad-index onderaan dit artikel

Groningen gezondste stad van Nederland, Zaanstad kan impuls gebruiken. Dit blijkt uit de #GezondeStadIndex2020 van #Arcadis. Ontdek meer 👉#Arcadis #ImprovingQualityOfLife #LeefbareSteden #Urbanisatie #Whitepaper #GezondeStadIndex #coronavirus #Covid19 https://t.co/SfRyio0H5P pic.twitter.com/QJ0dMN3mgg
— Arcadis Nederland (@Arcadis_NL) November 30, 2020

Onderzoek gebaseerd op gegevens RIVM, GGD en het CBS
Arcadis beoordeelde de twintig steden op vijf onderdelen: mobiliteit, buitenruimte, milieu, gebouwde omgeving en gemeenschap. De onderzoekers maakten daarbij gebruik van informatie van onder meer het RIVM, de GGD en het CBS.
“Het is voor het eerst dat er nu zo’n overzicht beschikbaar is. Wij konden geen vergelijkbaar onderzoek vinden waarin informatie over de kwaliteit van de buitenruimte voor zoveel steden op een rij is gezet en met elkaar is vergeleken”, zegt John Boon namens het onderzoeksteam van Arcadis op ad.nl.
Boon: “Wereldwijd gezien scoren onze steden goed als het gaat om gezondheid. De levensverwachting van onze mensen is relatief hoog en het aantal jaren dat wij in goede gezondheid leven ook. Onze Gezonde Stad Index stond al op stapel voor de coronapandemie. Juist deze pandemie benadrukt het belang van de gezonde stad!”
Groningen dé fietsstad
Dat Groningen als overtuigende winnaar uit de bus komt, is volgens Boon niet verrassend. “Deze stad probeert al sinds de jaren 70 de auto zoveel mogelijk uit de binnenstad te weren. En met succes. Nergens ter wereld wordt zo vaak de fiets gepakt als in Nederland en van de onderzochte steden is Groningen daarin de koploper.” Groningen beschikt daarnaast over relatief veel groen en schaduwrijke plekken in de wijken.
Artikel gaat verder onder de afbeelding
Calcasa: ‘Groningen is het nieuwe Amsterdam’

‘Minder asfalt, meer groen’
De meeste onderzochte steden krijgen de komende jaren te maken met een (flinke) groei van het aantal inwoners. Dat zorgt voor toenemende druk op de openbare (groene) ruimte. Medeonderzoeker Eke Schins: ”Daarom is het zaak dat gemeenten investeren in bijvoorbeeld verticaal groen op gebouwen. Buurten kunnen groener worden gemaakt door geveltuintjes.”
Schins: “Daarnaast leidt corona ook op langere termijn tot andere eisen op het gebied van onze woonomgeving. Mensen blijven waarschijnlijk meer thuiswerken, waardoor recreëren in de buurt belangrijker wordt. Dat vraagt iets anders van een stad; minder asfalt, meer groen. Tegelijkertijd zien we dat de capaciteit van dat groen in veel steden beperkt is. Voor de aanleg van nieuwe parken is ruimte en geld nodig, een kwestie van een lange adem. Maar we kunnen wel per direct bijvoorbeeld sportvelden openstellen en braakliggende terreinen gebruiken als gebieden om te recreëren.’’
Artikel gaat verder onder de afbeelding

Regionale Monitor Brede Welvaart laat grote verschillen tussen stad en platteland zien. O.a. op het gebied van milieu, veiligheid en materiële #welvaart. https://t.co/VyXX9jyt8o pic.twitter.com/Ip6uaSGheZ
— CBS (@statistiekcbs) November 30, 2020

Vijf grote steden niet in de top-10
De vijf grootste steden van het land (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven) komen niet voor in de top tien. Utrecht scoort met een twaalfde plaats nog het best. De grote steden presteren vooral slecht als het gaat om milieu, buitenruimte en gemeenschap. Tot die conclusie komt ook het CBS, die vandaag cijfers presenteerde over de welvaart in de stad en op het platteland. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, de drie grootste steden van Nederland, is het het ten opzichte van andere Nederlandse steden het slechtst gesteld met de welvaart van inwoners.
De drie kleinste steden Terneuzen, Emmen en Maastricht staan wel alle drie in de top tien. Nummer twintig, Zaanstad, heeft volgens Arcadis de pech dat het van oudsher een industriestad is.
Het is de bedoeling dat Arcadis over een paar jaar opnieuw een Gezonde Stad Index maakt.
Bron: Arcadis

Arcadis, coronavirus, gezonde stad index 2020, gezondste stad, Groningen, Uitgelicht, Woningmarkt en economie