Gros taxateurs meldt funderingsproblemen niet

In 79% van de taxatierapporten worden funderingsproblemen van een woning niet vermeld. Dat blijkt uit een steekproef van BIJN.nl, leverancier van diverse technische woondiensten. “Dat baart me zorgen. Gemiddeld lopen de kosten voor herstelwerkzaamheden namelijk op tot een bedrag van circa 17.000 euro”, laat directeur-eigenaar en Integraal Woning Inspecteur Arno Korbijn van BIJN.nl weten op haar website.
Gebrek aan kennis
Een taxateur heeft altijd meldingsplicht als er ernstige scheuren in de muren zitten of het huis scheefstaat. Korbijn stelt vast dat veel taxateurs funderingsproblemen niet goed herkennen en dus niet melden. “Dat komt vaak door een gebrek aan kennis”, liet directeur Dick de Jong van Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) zich onlangs ontvallen op BNR nieuwsradio. “Taxateurs zijn zich er niet van bewust dat er een risico bestaat op verzakkingen. Ook zie je dat taxateurs soms een oogje toeknijpen. Dat komt door de krapte op de huizenmarkt; een huis met funderingsproblemen verkoopt minder goed.”
Verzakken
Circa 800.000 woningen dreigen in Nederland te verzakken. Vooral op houten palen gefundeerde woningen hebben hier last van. Vanwege de grote droogte in de afgelopen hebben ook andere type woningfunderingen te lijden onder bodemdaling.
Verplichte bouwkundige keuring
Volgens Korbijn zou tijdens de taxatie een NTA8060 bouwkundige keuring verplicht moeten worden om financiële ellende voor de woningkoper te voorkomen. De keuring maakt dan deel uit van het taxatierapport. “Een taxateur moet zijn klant nog beter informeren en adviseren om zo te voldoen aan zijn meldingsplicht”, aldus Korbijn.

bouwkundige keuring, Funderingsproblemen, Geen categorie, Nieuws, Taxeren, verzakking woningen