Haarlemse start-up komt met software voor ‘eerlijke biedingen’

De start-up Eerlijk Bieden komt met software die makelaars kunnen gebruiken voor biedingen. Het systeem maakt onder meer persoonsgegevens anoniem en geeft bieders achteraf informatie over alle biedingen. Zo kunnen makelaars een eerlijk biedproces richting consumenten garanderen, aldus Eerlijk Bieden.
In een oververhitte woningmarkt kunnen spanningen hoog oplopen en komt de makelaar soms in een kwaad daglicht te staan bij het biedingsproces. Hierover verschenen berichten in verschillende media en Vereniging Eigen Huis startte zelfs een meldpunt waar mensen klachten over oneerlijke biedingen kwijt kunnen. De initiatiefnemers van Eerlijk Bieden, een start-up uit Haarlem, zeggen een software-oplossing te hebben waarmee het biedingsproces eerlijker en transparanter verloopt.
Persoonsgegevens anoniem
De kandidaat-koper brengt, zoals nu ook gebeurt, een bieding uit via een online formulier. Voor de makelaar is er op de achtergrond een aantal grote veranderingen. Zo kan de makelaar niet meer zien of het om een particuliere koper gaat of om een aankopende makelaar. Het systeem maakt namelijk in eerste instantie alle persoonsgegevens anoniem. Pas als de makelaar de koper heeft aangewezen, wordt duidelijk om wie het gaat.
Prijsopdrijven onmogelijk
Daarnaast worden de inhoudelijke details van de inkomende biedingen pas na het verstrijken van de deadline bekend. Hierdoor is het onmogelijk om tussentijds de verkoopprijs als makelaar op te drijven. Zodra de verkopend makelaar op basis van de bieding een koper heeft aangewezen, krijgen alle overige kandidaten daarover bericht. Na de wettelijke bedenktijd krijgt vervolgens iedereen een log van alle biedingen. De koopsom kan hierdoor niet meer afwijken van de log.
Betere bieding
Kandidaat-kopers krijgen zo een beter inzicht hoe ze hun bieding de volgende keer kunnen verbeteren. Voor de makelaar geldt dat deze een eerlijk en transparant biedingsproces aan alle partijen kan garanderen, aldus Eerlijk Bieden.
 
 

biedingsstrijd, Dossiers, huizenkopers, Nieuws, online bieden, Online en digitalisering, productnieuws