Handreiking voor veiligheid zonnepanelen

Om ongevallen met zonnepanelen te voorkomen, presenteren Instituut voor Fysieke Veiligheid, Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en Voor de VVE samen een handreiking met maatregelen en adviezen. De handreiking wordt op 13 oktober gepresenteerd in een live webinar.
Volgens het CBS werd vorig jaar 40% meer stroom door zonnepanelen opgewekt in Nederland. Het grootste deel van deze toename (70%) is toe te schrijven aan grotere installaties op daken van gebouwen en op de grond. Milieu Centraal meldde dat het in 2019 bovendien een topzomer was voor de opbrengst van zonnepanelen.
Steeds meer appartementseigenaren en VvE’s overwegen om zonnepanelen met een eigen opslagbatterij te plaatsen. Er is echter nog geen passende wet- en regelgeving op dit gebied, waardoor het niet duidelijk is aan welke minimale veiligheidseisen een installatie moet voldoen en welke maatregelen VvE’s moeten nemen.
Grote branden
Er was vorig jaar sprake van een aantal grote branden, die vaak het gevolg bleken van constructie- en installatiefouten.

’Productiefouten’ oorzaak brand zonnepanelen op dak gemeente Opmeer https://t.co/VVaAUCI0qj
— De Sjonnie`s (@sjonnie100) October 6, 2020

Daarom besloten het Instituut voor Fysieke Veiligheid, Voor de VVE en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond een handreiking te maken. Het document omschrijft alle maatregelen en adviezen op bouwkundig, installatietechnisch en organisatorisch gebied. Hiermee wil men ernstige ongevallen, zoals brand, in de toekomst voorkomen.
Veiligheidseisen en maatregelen
De plaatsing van zonnepanelen, steeds vaker in combinatie met een opslagsysteem, is een relatief nieuwe ontwikkeling. In de eerste plaats is het belangrijk dat men op de hoogte is van de minimale kwaliteits- en veiligheidseisen waar het systeem moet voldoen.
Vervolgens zijn de maatregelen voor de installatie van belang. Het dak wordt bijvoorbeeld opeens met veel extra gewicht belast en moet dit op de lange termijn kunnen dragen. Bovendien moeten de zonnepanelen goed bereikbaar zijn voor zowel onderhoudswerkzaamheden als hulpverlening.
Toelichting bij live webinar
De handreiking veiligheid zonnepanelen wordt op 13 oktober gepresenteerd  in een live webinar van 60 minuten. Hierbij zijn, naast de betrokken partijen, ook het Nationaal Warmtefonds en de BNG Bank aanwezig om maatregelen toe te lichten en vragen te beantwoorden. Appartementseigenaren, VvE’s, woningcorporaties en andere belangstellenden kunnen zich hier kosteloos voor inschrijven via www.veiligappartement.nl.
Lees ook: Ollongren: woningen met zonnepanelen krijgen slechter energielabel

Juridische zaken en regelgeving, Nieuws, veiligheid, Verduurzaming, vve, zonnepanelen