Huizenprijzen eurozone stijgen sterkst sinds 2006, Nederland bij koplopers

De huizenprijzen in de eurozone zijn in het eerste kwartaal van dit jaar het sterkst gestegen sinds het vierde kwartaal van 2006. Volgens Eurostat ging de gemiddelde prijs van een koopwoning met 5,8 procent omhoog in vergelijking met een jaar geleden.
In de gehele Europese Unie stegen de prijzen voor bestaande en nieuwe woningen met gemiddeld 6,1 procent. Dat is de sterkste toename sinds het derde kwartaal van 2007, meldt nu.nl op basis van de cijfers van het Europese statistiekbureau.
Prijzen in Luxemburg het hardst omhoog
In Luxemburg gingen de prijzen het hardst omhoog. Hier was volgens Eurostat sprake van een toename van 17 procent op jaarbasis. Ook Denemarken, Litouwen, Tsjechië en Nederland staan in de kopgroep van EU-landen waar de prijzen het sterkst stijgen. Alleen in Cyprus was er een daling te zien.
Ook in het tweede kwartaal zijn de huizenprijzen verder opgelopen. NVM zei donderdagochtend dat de huizenprijzen in Nederland in die periode het sterkst zijn gestegen sinds 1995, toen werd begonnen met de metingen.

Highest house #price increases in Q1 2021 compared with 2010: Estonia (+126.8%) and Luxembourg (+108.2%)
Highest #rent increases: Estonia (+140.4%) and Lithuania (+108.6%)https://t.co/fBt9kUelU3 pic.twitter.com/fWOhbCYSRY
— EU_Eurostat (@EU_Eurostat) July 8, 2021

ECB neemt woningprijzen mee in berekening inflatie
De Europese Centrale Bank (ECB) neemt vanaf nu ook de huizenprijzen mee in de inflatieberekening. Omdat het meerdere jaren duurt voordat de officiële richtlijn is aangepast, gaan de beleidsbepalers voorlopig uit van losse cijfers daarover.
 

Eurostat, eurozone, inflatie, Nieuws, Woningmarkt en economie