Huizenprijzen krijgen knauw door coronacrisis

Door de coronacrisis gaan de huizenprijzen volgend jaar zelfs dalen. Dat verwachten economen van ABN AMRO in hun analyse van de woningmarkt. Dit jaar vlakt de prijsstijging van woningen af.
Daling woningaankopen
De bankeconomen verwijzen naar een daling van het besteedbaar inkomen als gevolg van het aantal ontslagen. Dat heeft een negatief effect voor de hoogte van de potentiële hypotheek. Daarnaast verslechtert het inkomen door de stijgende hypotheekrente en dalende interesse van vastgoedbeleggers in de woningmarkt. In navolging van de NVB verwacht ABN AMRO dat hierdoor dit jaar het aantal woningaankopen scherp zal dalen. Voor volgend jaar voorspelt de bank een minder scherpe daling. Hoe groot de daling zal uitpakken, durft ABN AMRO niet te voorspellen. Dat hangt mede af van de voortzetting van de maatregelen als gevolg van de uitbraak van het coronavirus.
Recordaantal hypotheekaanvragen
Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) registreerde in het eerste kwartaal van dit jaar nog een flinke stijging van het aantal woningaankopen en een recordaantal hypotheekaanvragen. Dat blijkt uit haar kwartaaloverzicht.  

Het aantal oversluiters vroegen het meest hypotheek aan (bron: HDN)
In de afgelopen drie maanden vroegen 138.653 mensen een hypotheek aan. Dat is 43% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De stijging is met name te danken aan het aantal oversluitingen en tweede hypotheken (87% in de plus)
Het gemiddelde hypotheekbedrag steeg in deze periode met ruim 3,5% naar € 250.000. Die trend is vooral zichtbaar bij hogere inkomensgroepen. De gemiddelde woningwaarde in het eerste kwartaal steeg met 10% naar € 375.000. Als gevolg daarvan leggen mensen steeds meer eigen geld in bij de woningaankoop.
Groene hypotheek
De groene hypotheek wordt steeds meer een trend. Meer dan in 2019 worden energiebesparende voorzieningen meegefinancierd. Bovendien is er steeds meer vraag er naar energiezuinige woningen.

ABN Amro, coronacrisis, Geen categorie, huizenprijzen, hypotheekaanvragen, Uitgelicht, Woningmarkt en economie