‘Huizenprijzen zijn risico voor financiële stabiliteit’

Om te voorkomen dat huishoudens zich in de oververhitte woningmarkt te diep in de schulden steken, is het belangrijk om leennormen goed te handhaven. Dat schrijft de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
De AFM schrijft dit in een notitie die naar de Tweede Kamer is gestuurd ter voorbereiding aan een rondetafelgesprek over de macro-economische risico’s voor het financiële stelsel waar AFM-bestuursvoorzitter Laura van Geest op 2 juni aan deelneemt. Ook De Nederlandsche Bank (DNB) en het Centraal Planbureau nemen deel.
Risico op overwaardering
“Om te voorkomen dat huishoudens zich in deze oververhitte woningmarkt te diep in de schulden steken, is het belangrijk om leennormen goed te handhaven. Dit risico is extra groot bij koopstarters. Verder vraagt een gezonde woningmarkt om structurele oplossingen, waaronder extra bouwen en het verminderen van overheidssubsidies. Dit draagt ook bij aan een evenwichtigere afweging tussen huur en koop, waardoor de huursector naar verwachting zal groeien”, aldus Van Geest. Het risico is extra groot bij koopstarters, schrijft de AFM in de notitie.
“De overheid is met een uitstaande belastingschuld van 16 miljard euro een belangrijke kredietverlener aan het mkb geworden. Het simpelweg uitstel blijven verlenen van belastingverplichtingen is niet de oplossing om ondernemingen in de problemen weer op de been te helpen”, noemt Van Geest als vierde aandachtspunt. “Maatwerk in de vorm van snelle en duidelijke afspraken over herstructureringen bevordert bovendien economisch herstel. Dat is een belangrijke les uit de financiële crisis.”
DNB: onevenwichtigheid woningmarkt is risico
Ook DNB, eveneens deelnemer aan het overleg, waarschuwt voor de risico’s. DNB noemt de onevenwichtigheid op de huizenmarkt een belangrijke factor in het risicobeeld voor economisch herstel. “De vooruitzichten voor de Nederlandse economie zijn gunstig. Tegelijkertijd komen onderliggende kwetsbaarheden voor het financiële stelsel prominenter naar voren en daarmee ook de risico’s voor de financiële stabiliteit.” Dat stelt De Nederlandsche Bank in het vandaag verschenen Overzicht Financiële Stabiliteit (OFS).
In november vorig jaar waarschuwde de AFM ook al dat starters op termijn financieel kwetsbaar zijn.

Autoriteit Financiële Markten, coronavirus, DNB, Hypotheken en financiering, leennormen, Politiek en beleid, Uitgelicht, Woninginrichting en -renovatie