Huurwoningzoekers willen sinds corona meer ruimte en een werkplek

Extra ruimte, een aparte werkplek, sneller internet en meer buitenruimte. Dat zijn de belangrijkste wensen van huurwoningzoekers. Huurwoningen.nl ondervroeg ruim duizend woningzoekenden naar hun woonwensen en daaruit bleek dat die door de coronapandemie zijn veranderd.
Van de huurwoningzoekenden die op dit moment thuis werken of studeren, geeft 77% aan dat zij hierdoor andere woonwensen hebben gekregen. Samen met een partner thuis werken, of college volgen vanuit huis zorgt ervoor dat mensen bij het zoeken naar een nieuwe woning op andere zaken gaan letten, ziet Huurwoningen.nl. Wie een huurwoning zoekt kijkt nu eerder of er bijvoorbeeld een aparte werkkamer is en een snelle internetverbinding.
Thuis werken
Van de mensen die thuis werken, let 36% bij het zoeken naar een huurwoning op een huis met een extra kamer. Een kwart kijkt naar een huurwoning met een grotere oppervlakte. Een klein percentage (5%) zoekt huurwoningen die verder weg liggen van de werklocatie. Ruim een kwart (27%) zegt niet door corona te zijn beïnvloed als het gaat om woonwensen.
Lees verder onder de grafiek

Studeren
Bij studenten is het wensenlijstje rondom een huurwoning het meest veranderd sinds de corona-uitbraak, stelt Huurwoningen.nl. Dat geldt vooral voor studenten die nog thuis wonen. Van de ondervraagde studenten wil 84% graag een woonruimte voor zichzelf, al dan niet met andere huisgenoten. Daarvan heeft een kwart (26%) een ruimere woning
Filteren
Huurwoningen.nl signaleerde al eerder dat de behoefte aan buitenruimte is toegenomen sinds de corona-uitbraak. “We zien daarnaast het gebruik van bepaalde filters toenemen, met name sinds de beginperiode van corona”, zegt directeur Rogier Alkemade. Filters als oppervlakte en het aantal kamers worden in vergelijking met 2019 vaker aangezet. Deze criteria spelen nu een belangrijkere rol in de zoektocht naar een woning, zegt Alkemade.
Buitenland
Ook in het buitenland spelen veranderde woonwensen een rol in de huurmarkt. Het internationale huurplatform Spotahome bekeek in 14 Europese steden hoe makkelijk of moeilijk er geschikte huurwoningen voor thuiswerkers zijn te vinden. Het gaat dan om woningen met genoeg ruimte voor een werkplek. Dat blijkt vooral in Londen een ramp, meldt het platform. Slechts 24% van de woningen die daar recent op de markt zijn gekomen, voldoet aan de woonwens van werkruimte. In Parijs is dat 29% en in Dublin 37%.
Italië en Spanje zijn volgens Spotahome de beste landen om als thuiswerker goed in een woning aan de slag te kunnen. Vooral in Valencia blijken huizen geschikt voor thuiswerkers: in 71% van het aanbod is voorzien van voldoende ruimte. In Milaan is in 65% van de woningen voldoende werkplek en in Rome is dat 61%.
Kans voor Londense huisbazen
Volgens het internationale huurplatform is (deels) werken vanuit huis het nieuwe normaal en moeten verhuurders daar rekening mee gaan houden. Vooral Londense huisbazen zouden de kans moeten grijpen om zich te onderscheiden met het aanbieden van panden met aantrekkelijke werkruimtes, aldus Spotahome.
 
 
 

corona, huurwoningen, huurwoningen.nl, Nieuws, Verhuur, Woningmarktcijfers