‘Lege winkels ombouwen levert 10.000 nieuwe appartementen op’

In de zeventig grootste binnensteden van het land is plek voor 10.000 nieuwe appartementen als lege winkels worden omgebouwd. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur Colliers International.
Colliers onderzocht de oplopende winkelleegstand en welke kansen het biedt om het groeiende woningtekort deels op te lossen. 10.000 nieuwe appartementen zijn volgens de vastgoedadviseur bijna evenveel woningen als de Utrechtse binnenstad telt.
Vorig jaar zijn 12.500 nieuwe woningen ontstaan door transformatie van bestaande gebouwen zoals kantoren, scholen en winkels. Dat bleek vorige week uit onderzoek van het CBS.
12.500 nieuwe woningen door transformatie in 2019

Meeste transformaties mogelijk in Heerlen
Door de vorm, afmeting en lichtinval kunnen niet alle lege winkels getransformeerd worden naar een woning. Voor 40% van de leegstand is dat wel het geval. In de gemeente Heerlen zijn de meeste transformaties mogelijk en kunnen er 330 extra huizen bijkomen. Provinciegenoot Maastricht staat op de tweede plek met 288.
Van de vijf grootste steden is er vooral in Den Haag ruimte om nieuwe huishoudens een onderkomen in de binnenstad te bieden. Daar gaat het om 251, op de voet gevolgd door Eindhoven met 227.
Tekst gaat verder onder de afbeelding

Bron: Colliers International
Binnensteden verdichten
Het huizentekort in de zeventig onderzochte gemeenten samen is ongeveer 147.000. Het ombouwen van winkels lost bijna 7% van de woningvraag op, zónder buiten de bebouwde kom te bouwen. En dan is nog niet eens rekening gehouden met de mogelijke verdichting van binnensteden met hoogbouw.
Verregaande samenwerking nodig zoals in Hengelo
Grootschalige transformatie lukt alleen als gemeenten, eigenaren, winkeliers en financiers de handen ineenslaan. Winkelexpert Chris Lanting: “Een goed voorbeeld is Hengelo. In deze gemeente wordt de binnenstad op basis van een centrumvisie geherstructureerd. Het gaat om een invulling die past bij deze tijd waarin er minder behoefte is aan winkelruimte. In onder andere Sittard, Heerlen en Schiedam wordt inmiddels de samenwerking gezocht.”
Bekijk het volledige rapport

Of er vraag naar deze woningen is is geen vraag. Maandag dan maar gelijk beginnen met #transformatie van winkels en kantoren? Bijvoorbeeld voor deze doelgroep >> https://t.co/Dv0cW2WCDr
— Gerben van Dijk (@gerben_vandijk) October 31, 2020

 

Colliers International, Nieuwbouw en projectontwikkeling, Nieuws, Transformatie, winkelpanden, Woningmarkt en economie