Lichte tempering hypotheekmarkt in mei

De hypotheekmarkt lijkt iets te temperen. In mei zijn er 36.803 hypotheken gepasseerd, een lichte daling ten opzichte van mei vorig jaar. Toen ging het om 37.517 hypotheken. Het volume in euro’s is nagenoeg gelijk gebleven met 8,6 miljard, meldt Hypotheken Data Netwerk (HDN).
Januari is tot nog toe de meest succesvolle maand van 2021 als het gaat om hypotheken. Vooral kopers tussen de 20 en 30 jaar waren verantwoordelijk voor de aankoop van huizen. Van alle te koop staande huizen is in de eerste maanden van het jaar 61% door kopers in deze leeftijdscategorie aangekocht. Dit had te maken met het schrappen van de overdrachtsbelasting voor jongeren tot 30 jaar vanaf 1 januari 2021 tot 1 april 2021.
Lichte terugval
In maart en april draaide de hypotheekmarkt ook op volle toeren, door een rentedaling in februari. In mei 2021 is er weer een lichte terugval, maar overall zorgen de eerste vijf maanden van het jaar voor een record aantal passeringen, aldus HDN. Gezien het aantal hypotheekaanvragen afgelopen maand (48.911), verwacht HDN dat de daling in het aantal gepasseerde hypotheken niet verder doorzet.
Lees verder onder grafiek:

Bron: HDN
In mei zag HDN een kleine verschuiving in het hypotheekvolume dat mensen per leeftijdscategorie afsluiten in vergelijking met mei 2020. Het hypotheekvolume in de groepen tussen de 50 en 60 jaar en 60-plussers is licht gestegen, waar de overige groepen hebben moeten inleveren.

Hypotheken, Hypotheken Data Netwerk, Hypotheken en financiering, Nieuws