Meer woningbouw mogelijk door minder stikstofuitstoot verkeer

Door minder stikstofuitstoot van het verkeer kan de bouw van ruim 20.000 woningen dit jaar toch nog doorgaan. In mei 2019 verleende de Raad van State geen toestemming voor de afgifte van bouwvergunningen voor deze projecten door een te hoge stikstofemissie. De verlaging van de maximumsnelheid naar 100 km/u heeft de uitstoot echter verlaagd, zodat er ruimte is voor extra woningbouw, zo meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het gaat volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken in totaal om 65 bouwvergunningen die in totaal 20.286 woningen behelzen. De meeste woningen zijn vergund in Noord-Holland (5.966), Utrecht (5.347), Zuid-Holland (4.491), Gelderland (1.921), Noord-Brabant (1.685), Drenthe (500) en Overijssel (373). Dat blijkt uit cijfers van uitvoeringsorganisatie BIJ12.

Goed nieuws! 🏘️🏗️
Door de ingevoerde snelheidsverlaging in maart 2020, is stikstofruimte ontstaan.
Hierdoor hebben provincies maar liefst 20.286 vergunningen kunnen verlenen voor het #bouwen van woningen.#stikstof #wonen pic.twitter.com/SgTZxAlQGH
— Ministerie van BZK (@MinBZK) December 3, 2020

Om in Nederland de stikstofuitstoot- en neerslag te beperken is een registratiesysteem gemaakt. Omdat Nederland te veel stikstof uitstoot en hiermee gevoelige natuur schaadt, moesten sinds medio vorig jaar onder meer (woning)bouwprojecten worden uitgesteld.
Tijdelijke stikstofuitstoot bouwwerkzaamheden
Het kabinet wil de uitstoot van stikstof bij bouw- of sloopwerkzaamheden niet meer laten meewegen bij het verlenen van vergunningen voor bouwprojecten bij natuurgebieden. De uitstoot van die activiteiten is namelijk maar tijdelijk, zo redeneert landbouwminister Carola Schouten.
Bekijk hier een videotoelichting op het Programma Aanpak Stikstof van de Raad van State 

bouwvergunningen, ministerie Binnenlandse Zaken, Nieuwbouw en projectontwikkeling, Nieuws, stikstofuitstoot, woningbouw