Minder zoekopdrachten op Funda door coronavirus

De coronacrisis heeft ook een negatief effect op het aantal mensen dat huizen bekijkt op Funda. Het aantal zoekopdrachten op Funda liep met 23 procent terug tot bijna 2 miljoen in de afgelopen week.
Het aantal bezichtigingsaanvragen daalde zelfs met 32 procent, meldt de verkoopsite. Dat het aantal zoekopdrachten minder hard daalde dan het aantal bezichtigingen, kan komen doordat Funda ook veel funzoekers trekt, die voor hun plezier rondkijken zonder concrete verhuisplannen.
Prijsdaling verwacht
Funda vroeg 1450 bezoekers om hun mening. 60 procent denkt dat de prijzen gaan dalen, reden om de hand nog even op de knip te houden.
De maatregelen die het kabinet neemt, hebben veel effect op de cijfers. Het aantal bezoekers daalt iedere keer als de overheid maatregelen aankondigt, merkt Funda na analyse van de cijfers. Het bezoekersaantal stijgt echter enkele dagen later weer, tot een nieuwe reeks maatregelen bekend wordt gemaakt. Dan komt er weer een dip.

Dip na aankondiging scholensluiting
Die golfbeweging is minder groot bij de serieuze woningzoekenden, die de aangeboden huizen ook echt willen bezichtigen. Op 15 maart, toen de overheid aankondigde de scholen te sluiten, was de dip in zoekopdrachten op Funda het grootst. Vier dagen later steeg de animo weer, maar dat golfeffect is minder groot dan bij de funzoekers.
“De markt valt vooralsnog zeker niet stil, bezichtigingen blijven doorgaan en diverse makelaars anticiperen erop om bezichtigingen bijvoorbeeld virtueel te laten verlopen”, zegt Quintin Schevernels, ceo van Funda
Hypotheekverleners hoeven nog niet met hun duimen te draaien. “Een behoorlijke groep past zijn plannen nog niet aan omdat ze al in het aankoop- en verkoopproces zitten of geen kortetermijnimpact verwachten. Dat is best logisch, want de markt was behoorlijk overspannen en een groep mensen ziet dit blijkbaar als kans,” meent de Funda-topman. In de eerste week van de coronacrisis was er zelfs een recordaantal hypotheekaanvragen.
Virtuele bezichtigingen
Er wordt dagelijks nog tienduizenden keren contact gezocht met de makelaar. Een groot deel van die contactmomenten gaat over bezichtigingen. Veel huizenzoekers geven in het onderzoek aan het liefst te blijven bezichtigen op locatie, ook in deze tijd (58 procent). Een klein deel bezichtigt juist liever virtueel (17 procent).
De inschattingen over hoe de markt zich gaat ontwikkelen, zijn redelijk gelijk verdeeld. Van de respondenten denkt 30 procent dat het aantal beschikbare woningen zal gaan stijgen; 35 procent verwacht een daling.
Wel verwacht een meerderheid (60 procent) dat de prijzen omlaag zullen gaan. Dat is opvallend want de Rabobank gaf vorige week nog aan dat de prijzen ondanks de coronacrisis zouden stijgen, zij het minder snel.

bezichtigingen, coronacrisis, coronavirus, Funda, Ondernemen, Uitgelicht, Woningzoekers