Minister Hoekstra wil hypotheekrenteaftrek sneller afbouwen

Minister Wopke Hoekstra van Financiën dringt bij de coalitie aan op het versneld afbouwen van de hypotheekrente-aftrek. Dat zeggen bronnen uit het kabinet tegen het FD. In ruil voor die hervorming zou de Nederlandse regering kunnen rekenen op steun uit het Europese herstelfonds dat in totaal 750 miljard euro bedraagt.

Hoekstra claimt naar schatting 6,5 miljard uit dit fonds, zo stelt FD vanmorgen. De Europese Unie heeft het herstelfonds opgezet naar aanleiding van de mondiale coronacrisis. Minister-president Rutte bedong toen dat landen die een beroep doen op dit fonds hun economie moeten hervormen.
Geen steun VVD
De minister van Financiën stelt voor om de hypotheekrente-aftrek in Nederland versneld af te bouwen in ruil voor de Europese steun. Naar verluid ziet coalitiepartij VVD geen heil in een nog snellere afbouw.
Lees verder onder de afbeelding

De hypotheekrenteaftrek wordt al versneld afgebouwd tussen 2020 en 2023
Verlaging maximale tarief
Het derde kabinet Rutte is al bezig om van 2020 tot en met 2023 de hypotheekrenteaftrek te verlagen met 3% per jaar. Over drie jaar is het maximale tarief verlaagd van 52% naar 37,10% procent. Hoekstra wil het tempo verder opvoeren. Het is nog onduidelijk hoe politiek Den Haag tegenover het laatste voorstel van de minister staat.
Het is bekend dat de Europese Commissie moeite heeft met de relatief hoge particuliere schulden in Nederland. Dat komt volgens haar door de verkeerde fiscale prikkel in de vorm van de hypotheekrenteaftrek. Daarmee is dit jaar 9,5 miljard euro gemoeid.

Europese Commissie, Geen categorie, herstelfonds coronacrisis, hypotheekrenteaftrek, Hypotheken en financiering, minister Hoekstra, Nieuws