Nieuwe leennormen pakken nadelig uit voor huiseigenaar

Door een wijziging in de nieuwe leennormen van VFN voor een persoonlijke lening of krediet moeten woningeigenaren rekening houden met een tot 30% lagere maximale lening. Voor huurders nemen leenmogelijkheden juist toe, zo heeft kredietbemiddelaar Becam berekend.
Geldverstrekkers beoordelen bij de aanvraag van een lening hoeveel iemand verantwoord maximaal mag lenen. Dit gebeurt op basis van normen die de Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland (VFN) heeft vastgesteld. Ook woonlasten zijn daar onderdeel van. Voorheen werd gekeken naar de gemiddelde lasten bij de berekening van een maximale lening. Vanaf 1 april tellen echter de daadwerkelijk gemaakte kosten die de aanvrager van een lening kwijt is aan allerlei zaken, zoals kinderopvang, de auto of alimentatie.
Kosten eigen woning tellen meer mee
In de praktijk gaan huiseigenaren er hierdoor op achteruit, zegt Becam. De kosten van een eigen woning gaan namelijk meer gewicht in de schaal leggen. Met een gemiddeld inkomen en standaard gezinssituatie kan de maximale lening tot €10.000 lager uitpakken. Dit kan het bijvoorbeeld lastiger maken voor een huiseigenaar om een verbouwing te financieren.
Leenmogelijkheden huurders nemen toe
Huurders van een woning daarentegen zien de leenmogelijkheden juist toenemen. Door de nieuwe leennorm tellen huurkosten minder zwaar mee bij de berekening van een maximale lening. Een gemiddeld gezin in een huurwoning kan hierdoor al snel € 5.000 meer lenen.
Meer financieringsmogelijkheden hypotheek
Anderzijds hebben huizenkopers dit jaar wel meer financieringsmogelijkheden gekregen rond de hypotheek. Wie een hypotheek op twee inkomens wil afsluiten, kan het tweede inkomen voor 90% laten meewegen. Voorheen was dat 80%.
Becam-directeur Jeroen Uppelschoten verbaast zich over de verschillen die deze ontwikkelingen opleveren tussen huizenkopers en huiseigenaren. Hij vindt het ‘op zijn minst opmerkelijk dat je door de nieuwe leennorm meer kunt lenen als je een woning koopt, maar dat die financiële ruimte er niet is wanneer je leent voor een verbouwing’.
 
 

huiseigenaren, Hypotheken, Hypotheken en financiering, kredietverstrekkers, Nieuws