Noordelijke provincies willen 220.000 extra woningen bouwen

De Noordelijke provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland willen samen 220.000 extra woningen bouwen. Maar dit kunnen ze alleen realiseren als er ook fors wordt geïnvesteerd in spoorverbindingen. Dat melden de vier provincies maandag 19 april in een gezamenlijk bericht.
Ook de gemeenten Assen, Emmen, Leeuwarden en Groningen staan achter het plan.
De vier Noordelijke provincies hebben op verzoek van de Tweede Kamer een deltaplan voor Noord-Nederland opgesteld. Dit plan voorziet in 80.000 nieuwe woningen in Flevoland, 50.000 in de provincie Groningen, 45.000 in Friesland en nog eens 45.000 in Drenthe. De aantallen zijn een aanvulling op de eerdere plannen voor 100.000 nieuwe huizen.
Lees ook: Actieplan: miljoen woningen bouwen in tien jaar
€ 9,5 miljard om infrastructuur te verbeteren
De Noordelijke provincies zeggen dat de bouw van zoveel nieuwe woningen alleen mogelijk is als er eenmalig € 9,5 miljard wordt uitgetrokken om de infrastructuur te verbeteren. Dan gaat het om onder meer de Lelylijn, een nieuwe, snelle treinverbinding met de Randstad. Daarnaast moet bestaand spoor worden verbeterd, zoals de Nedersaksenlijn (Groningen en Enschede) en de IJmeerlijn. Die laatste zorgt voor een betere bereikbaarheid van Almere en Lelystad.
Economische potentie ten volle benutten
Volgens de betrokken gemeenten en provincies wegen de voordelen van de investeringen in infrastructuur op tegen de nadelen. “Als de economische potentie van noordelijk Nederland ten volle wordt benut, dan groeit de waarde van de regionale productie van goederen en diensten met zo’n € 24 miljard per jaar.” Niet alleen Noord-Nederland profiteert van deze economische groei, maar ook Nederland als geheel.

[PREMIUM] In het zuiden van Friesland zijn (politieke) zorgen over het Deltaplan Noord-Nederland. In dit plan, dat draait om woningbouw, speelt de #Lelylijn een prominente rol. Wat vinden de dorpen langs de route? https://t.co/Fs6FkXxuNQ
— Leeuwarder Courant (@lc_nl) April 18, 2021

 

Deltaplan Noord-Nederland, infrastructuur, Nieuwbouw en projectontwikkeling, Nieuws, Politiek en beleid, Woningmarkt en economie