NVB Bouw: woningmarkt immuun voor coronacrisis

Ondanks de coronacrisis schieten de huizenprijzen van bestaande én nieuwbouwwoningen omhoog. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse rapportage van NVB Bouw, de belangenvereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers.
De cijfers van NVB Bouw komen overeen met de analyse van Woningmarktcijfers.nl, die in juli op basis van de verkoopgegevens van het Kadaster constateerde dat de koopwoningmarkt dit jaar goed presteert.
NVB Bouw: 16.553 nieuwbouwwoningen verkocht
Volgens NVB Bouw werden in het eerste halfjaar van 2020 16.553 nieuwbouwwoningen verkocht: 4.386 appartementen en 12.167 eengezinswoningen. Dat is 7 procent meer dan een jaar geleden. Een gemiddelde eengezinswoning kost 389.000 euro, een appartement gemiddeld 424.000. Om dat te kunnen kopen heb je al gauw een jaarinkomen nodig van minimaal 74.000 euro, zegt Jannes van Loon, onderzoeker van NVB Bouw.
Amsterdam blijft met een gemiddelde prijs voor nieuwbouwwoningen de kroon spannen met een gemiddelde koopprijs van 750.000 euro, zegt Van Loon.
Lees ook: Verkoop nieuwbouwwoningen 16% hoger dan vorig jaar

Huizenprijzen schieten in eerste halfjaar omhoog https://t.co/HPePbVy70H
— BNR Nieuwsradio (@BNR) September 9, 2020

Gemiddelde verkooptijd 85 dagen
De gemiddelde verkooptijd staat op 85 dagen. Het is een zeer krappe markt waar de koper voor zowel eengezinswoningen als appartementen weinig keus heeft. Het grote woningtekort zorgt ervoor dat de vraag naar nieuwbouw onverminderd hoog blijft. Wel nemen de risico’s toe. De prijzen zijn hoog, terwijl door de economische malaise juist de vraag in het goedkope segment enorm toeneemt. Dit schrijft NVB in de nieuwe Thermometer koopwoningen.
Behoefte aan goedkope woningen
Door de crisis worden carrièreperspectieven voor velen een stuk minder. Vooral bij jonge flexwerkers is dit zo, waardoor de behoefte aan betaalbare woningen toeneemt. Het grote tekort aan koopwoningen zorgt voor een sterk prijsopdrijvend effect. Ruim 70% van de in 2020 verkochte nieuwbouwwoningen is duurder dan 392.000 euro.
 

coronavirus, gemiddelde verkooptijd, Nieuws, NVB Bouw, Woningmarkt en economie