NVM: “Bouwpersoneel doorbetalen tijdens stikstofcrisis”

De overheid moet personeel van bouwbedrijven doorbetalen die hard geraakt zijn door de stikstofproblematiek. Daarvoor pleitte voorzitter Onno Hoes van de NVM onlangs bij het tv-programma Goedemorgen Nederland. Volgens Hoes voorkomt een doorbetalingsregeling meer uitval van personeel in de bouw, waardoor het woningtekort niet verder oploopt.

Onno Hoes pleit voor doorbetaling bouwpersoneel (foto NVM)
Oplopend woningtekort
Veel bouwbedrijven liggen stil omdat ze bij bouwprojecten teveel stikstof uitstoten of omdat er PFAS in de grond zit. Volgens de NVM-voorzitter dreigt daardoor het woningtekort nog verder op te lopen en woningen alleen maar duurder te worden. “Een structureel tekort aan woningen leidt tot onbetaalbaar hoge huizenprijzen.”
Vertraging en hogere kosten
Uit een recente enquete van branchevereniging Bouwend Nederland bleek dat 27% van de bouwbedrijven nog ernstig last heeft van de strengere regelgeving omtrent PFAS en stikstofuitstoot. In lopende projecten hebben bedrijven vooral last van vertraging en hogere kosten. De voornaamste redenen zijn discussies met opdrachtgevers over extra kosten en dat aannemers de grond niet kunnen afvoeren. Bouwbedrijven meldden 44 projecten die stil kwamen te liggen door deze milieucrisis.
Regionale vastgoedregisseur
Uit onderzoek van de NVM onder haar eigen leden bleek dat de helft van de nieuwbouwspecialisten hinder ondervindt van de vertraagde bouwprojecten die al in de verkoop zijn. De vertragingen bedragen een half jaar tot een jaar. Dat betekent dat de komende twee jaar circa 30.000 woningen vertraagd worden opgeleverd. Onno Hoes pleitte al voor een regionale vastgoedregisseur die de verstoorde woningmarkt per regio weer vlottrekt. In Overijssel willen belangenorganisaties in de bouw en werkgeverskoepels in overleg met Gedeputeerde Staten om financiële steun te krijgen voor mkb-bedrijven die gedupeerd zijn door de stikstofcrisis.

betalingsregeling, bouw, Geen categorie, Nieuwbouw en projectontwikkeling, Nieuws, stikstofcrisis, Woningmarkt en economie, woningtekort