NVM-kwartaalcijfers: laagste aanbod in 20 jaar, nieuwbouw baart zorgen

NVM-Makelaars hebben in het eerste kwartaal van 2020 0,6% minder woningen verkocht dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. In totaal verkochten de NVM-makelaars bijna 32.800 woningen. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde NVM-kwartaalcijfers.
Er werden weliswaar meer nieuwbouwwoningen verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder, een stijging van 7%, maar het afnemende aanbod baart de makelaarsvereniging zorgen. In het eerste kwartaal zijn er 6% minder nieuwbouwwoningen in de verkoop gegaan dan een jaar eerder in dezelfde periode, blijkt uit de NVM-kwartaalcijfers. Het te koop staande aanbod van nieuwbouwwoningen is daarmee afgenomen tot 13.900 (een daling van bijna 10% in vergelijking met een kwartaal eerder).”“De ontwikkeling van het nieuwe aanbod baart ons wel zorgen”, zegt NVM-voorzitter Onno Hoes. “De enige oplossing voor de woningnood is namelijk het vergroten van het aanbod.”
Laagste aanbod in 20 jaar
De gemiddelde prijs van de verkochte nieuwbouwwoning is in een jaar tijd met ruim 14% toegenomen, tot ruim €400.000, blijkt uit de NVM-kwartaalcijfers. De transactieprijs van de gemiddeld verkochte bestaande woning bedraagt €326.000.

“Het nieuwe aanbod is 10,6% minder dan vorig jaar, het laagste in vijf jaar
– Lana Gerssen, NVM-vakgroep wonen

Het woningaanbod bestaande bouw krimpt eveneens. Het aantal woningen dat halverwege het eerste kwartaal bij NVM-makelaars te koop stond is met 28,6% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019 erg hard gedaald. Er staan nu ongeveer 30.200 woningen in aanbod, een zéér laag aantal. “Het is maar liefst 20 jaar geleden dat er zo weinig aanbod voor de woningzoekende consument beschikbaar was”, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen.
“De voornaamste oorzaak is het lage aantal woningen dat te koop is gezet (het nieuwe aanbod), dat waren slechts 31.700 woningen.” Dit is 10,6% minder dan vorig jaar en het laagste aantal in 5 jaar. Een potentiële koper kon uit slechts 2,8 woningen kiezen.
Aanbod in Amsterdam daalt met 24%
Het totale woningaanbod in de regio Amsterdam is gedaald naar 1.179 woningen. Dit is een daling van 23,8% vergeleken met het eerste kwartaal van 2019. Dat meldt NVM-dochter Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA), die vandaag ook kwartaalcijfers publiceert. MVA-makelaars verkochten in het eerste kwartaal 1.589 woningen. Dit is een daling van 9,4% ten opzichte van een jaar eerder.
De gemiddelde vraagprijs is ten opzichte van vorig jaar gestegen met 10,6% en komt gemiddeld op €640.000,-. De transactieprijs bedraagt gemiddeld € 472.000,-. Ten opzichte van een kwartaal eerder een kleine stijging van 0,3%.
Bij de publicatie van de NVM-kwartaalcijfers over het vierde kwartaal van 2019 sprak voorzitter Hoes van ‘woningnood’.
 

nieuwbouwwoning, NVM, NVM Kwartaalcijfers, Uitgelicht, woningaanboden, Woningmarkt en economie, Woningmarktcijfers