NVM-voorzitter Hoes bepleit noodwoningen

Er moet een noodplan komen, waarbij noodwoningen worden gebouwd zoals dat ook gebeurde na de Tweede Wereldoorlog. Dat bepleit voorzitter Onno Hoes van de NVM in gesprek met NU.nl.
Na de Tweede Wereldoorlog was er ook een groot woningtekort. In de tweede helft van de jaren 40 en de jaren 50 werden er in korte tijd veel noodwoningen gebouwd. “Die waren kleiner en van mindere kwaliteit, maar sommige daarvan staan nu nog”, aldus Hoes. Veel noodwoningen zijn afgebroken maar in sommige wijken zijn ze blijven staan. “Gewoon meer bouwen duurt te lang, als er geen noodplan komt raken we verstrikt in procedures en duurt het nog jaren voordat er verbetering op de woningmarkt is.”
“Je kunt als overheid wel vinden dat woningen aan heel veel eisen moeten voldoen, ik denk dat een groot deel van de woningzoekenden genoegen neemt met een kleinere en kwalitatief wat mindere woning.”
– NvM-voorzitter Onno hoes
“Je kunt als overheid wel vinden dat woningen aan heel veel eisen moeten voldoen, ik denk dat een groot deel van de woningzoekenden genoegen neemt met een kleinere en kwalitatief wat mindere woning. In plaats van overbieden”, zegt Hoes tegen Nu.nl
Aanbod droogt op
De krapte op de woningmarkt drijft de huizenprijzen op. “Natuurlijk worden veel huizen voor een hoge prijs verkocht en leidt dat tot hogere verdiensten per woning. Anderzijds droogt het aanbod wel op”, aldus de NVM-voorzitter.
“Vorig jaar was voor de hele markt een goed jaar, wat wel ongemakkelijk voelde in zo’n jaar. In de zomer was er een groter aanbod van huizen dan normaal in die periode. Mensen leken voor te sorteren op slechtere tijden, maar die tijden komen nog niet.” Dat er vorig jaar meer aanbod was, leidt er volgens Hoes ook toe dat het aanbod nu minder is.
Overbieden op huizen lijkt vandaag de dag de norm, maar dat komt volgens Hoes niet doordat de vraagprijzen te laag zijn. “Makelaars blijven kritisch in de waardebepaling van woningen, die kijken naar de bouwkundige waarde en ook naar de gegevens over de stad of wijk. Aan de hand daarvan wordt een prijs vastgesteld waarmee je de markt opgaat.”
Jubelton helpt mee
Dat die markt overspannen is, komt volgens Hoes door een samenspel aan factoren. “Er is weinig aanbod, de rente is laag, men denkt dat de economie goed blijft gaan.” Daarbovenop kunnen mensen tot veertig jaar ook nog belastingvrij €100.000 voor een woning krijgen, van de ouders bijvoorbeeld, de zogeheten jubelton. De voorwaarden voor leningen zijn wel iets strenger door de huizencrisis die volgde op de financiële crisis. Op die jubelton is de laatste tijd trouwens steeds meer kritiek.
“Toch kunnen veel mensen het gewenste bedrag wel lenen. Maar je zou je moeten afvragen of het bedrag dat van toepassing is op jouw situatie ook klopt bij de woning”, stelt Hoes. “Dat zouden financiële instellingen ook moeten doen. Maar als er veel eigen geld wordt ingebracht en de verkoper ziet dat hij of zij een hoog bedrag voor het huis kan krijgen, houdt niemand het tegen.”

Nieuwbouw en projectontwikkeling, Nieuws, noodwoningen, NVM, Onno Hoes, Politiek en beleid, woningnood