‘NVM wil meewerken aan verkoop Funda-certificaten aan derde partij’

Voorzitter Timo Smit van de groep minderheidsaandeelhouders van Funda zegt in een interview met Vastgoedmarkt dat met NVM gesprekken lopen over de herziening van de aandeelhoudersstructuur en de verkoop van Funda-certificaten aan een derde partij.
Smit namens FundaBelang: “Al jarenlang gebeurt er niks met Funda en daar maken wij ons veel zorgen over”, zegt de voorzitter in een interview met Vastgoedmarkt. “Het gaat nu goed met Funda, maar hoe lang kunnen wij die positie behouden als we niet innoveren?

“Als je controle wil houden, kan dat ook met 51 procent”

Meer diensten aanbieden
Volgens Smit moet er innovatie plaatsvinden op het gebied van het aanbieden van meer diensten dan alleen koop en verkoop van een woning. “Er liggen enorm veel kansen bij hypotheekbemiddeling en verzekeringen”, zegt hij. Maar vervangt de digitale marktplaats op deze manier niet het beroep van de makelaar? Zeer zeker niet, volgens Smit.
“Het is in het verlengde en ter ondersteuning van de koper en de makelaar, nooit in plaats van. Door die zaken aan te bieden, dien je de consument door hem inzicht te geven in de keuzes die hij heeft. En als je de consument dient, dien je ook de makelaar. Voor een branchevereniging schuurt dat, die heeft de natuurlijke neiging om het lid van vandaag te dienen, maar je moet naar de toekomst kijken. De vertrekkende ceo van Funda ziet dit wel degelijk. Wij zijn het voor 100 procent met elkaar eens.”
Lees ook: CEO funda vertrekt na ‘langlopende discussies’
De certificaathouders verenigd in FundaBelang stapten eerder dit jaar naar de Ondernemingskamer om naar eigen zeggen “het wanbeleid van NVM aan de kaak te stellen en terug te draaien”. Die zaak is begin juni aangehouden.
NVM: Niet voor het snelle geld
Een woordvoerder van NVM zegt dat er wordt nagedacht hoe Funda zo goed mogelijk op de toekomst voor te bereiden. Het belang van de leden en de bij Funda betrokken stakeholders staat daarbij voorop. De woordvoerder benadrukt dat de focus ligt op de lange termijn. Wat strategische posities betreft denkt NVM aan het toevoegen van meer services en diensten aan Funda, dan alleen kopen en verkopen. “Je kan bijvoorbeeld services toevoegen die te maken hebben met financiering of verzekering, of de verduurzaming of onderhoud van het huis”, zegt de NVM-woordvoerder.
NVM bevestigt plan verkoop Funda-certificaten aan derde partij niet
Daarmee lijken de wensen van de NVM te stroken met die van de certificaathouders. Maar dat valt volgens Smit nog te bezien: “Zij zeggen dit al jaren en tot nu toe is niets gebeurd.” Desondanks lijkt een oplossing dichterbij, want volgens Smit is de NVM bereid mee te werken aan de verkoop van Funda-certificaten aan een derde partij. Dat die gezochte minderheidsaandeelhouder voor dat doel wordt gezocht, wil de woordvoerder van NVM noch bevestigen noch ontkennen. “Ik wil hier op geen enkele manier op ingaan want het is een intern proces waar we middenin zitten. Deze herfst verwachten we met nieuws te komen.”
‘Aandeel moet naar 51 procent’
Voor Smit is een partij die alleen de certificaten kan overnemen, niet voldoende. Een doorn in het oog van FundaBelang is het aandeel van 70 procent met daarmee het stemrecht van 90 procent dat NVM geniet. “Als je controle wil houden, kan dat ook met 51 procent”, zegt Smit. “Als NVM een deel van de macht inlevert, ontstaat er een gezondere ondernemersstructuur met ruimte voor een derde partij met kennis van digitale platforms rondom het wonen. Een belangenbehartiger kan je geen ondernemer zijn op punten waar het schuurt.”

FundaBelang, Juridische zaken en regelgeving, minderheidsaandeelhouders, Ondernemen, Uitgelicht