Ollongren: woningen met zonnepanelen krijgen slechter energielabel

Woningen met zonnepanelen krijgen door invoering van de nieuwe bepalingsmethoden voor het meten van de energieprestatie van gebouwen – de NTA 8800 – mogelijk een slechter energielabel.
Dat schrijft minister Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de Tweede Kamer. De minister beantwoordde vrijdag 26 juni schriftelijk een reeks vragen over de aanpassing van de methodiek voor het bepalen van de energieprestatie van gebouwen en de inijking van energielabels. Dit heeft ook gevolgen voor woningen met zonnepanelen, schrijft Solar Magazine.
Slechtere energieprestatie
​Eind mei werd bekend dat ruim 50 procent van de gebouwen in Nederland bij de invoering van de nieuwe bepalingsmethoden voor het meten van de energieprestatie van gebouwen – de NTA 8800 – zijn huidige energielabel behoudt.
“Ter illustratie: in een rijtje met identieke woningen zal de hoekwoning een slechtere energieprestatie krijgen, doordat deze meer verliesoppervlakte heeft (namelijk een zijgevel) dan de tussenwoning”, duidt Ollongren in haar antwoorden aan de Tweede Kamer. “Woningen met elektrische installaties gaan beter scoren, maar woningen met veel eigen zonnestroom (pv-panelen) juist slechter.”

Solar Magazine – Minister Ollongren: woningen met zonnepanelen krijgen slechter energielabel https://t.co/EIQZTBApfg pic.twitter.com/i95eqBCcht
— Solar Magazine (@SolarMagazineNL) June 29, 2020

Adviseur jaagt prijs nieuwe energielabel woningen omhoog
Naast de dreiging van een ‘slechter’ energielabel, moeten huiseigenaren vanaf 1 januari volgend jaar veel meer gaan betalen voor het aanvragen van het label. Nu kan het keurmerk nog online worden aangevraagd voor € 7,50. Na 1 januari volgend jaar komt na de aanvraag een controleur kijken. De prijs kan dan oplopen tot bijna € 200.
Vereniging Eigen Huis roept huizenbezitters op zo snel mogelijk het goedkope label aan te vragen. De VVD is verbijsterd en wil de plannen van minister Ollongren alsnog voorkomen.
Wel duurder, niet beter
Wel duurder, maar niet beter. Zo noemt Vereniging Eigen Huis het nieuwe energielabel dat Ollongren vanaf de jaarwisseling wil invoeren voor woningen. Het nu online aan te vragen keurmerk wordt vervangen door een fysieke inspectie door een gediplomeerde energieadviseur. Hier kleeft met gemiddeld 190 euro een behoorlijk groter prijskaartje aan. De uitkomst is volgens VEH echter feitelijk hetzelfde.
Lees ook: Triodos: minder lenen voor onzuinige woning
‘Nieuw energielabel jaagt mensen op kosten’
Cindy van de Velde, algemeen directeur Vereniging Eigen Huis, noemt het onbegrijpelijk dat Ollongren het plan dat door veel partijen is bekritiseerd, toch doorzet. “Het nieuwe energielabel jaagt mensen alleen maar op kosten en biedt geen extra perspectief voor het verduurzamen van je huis.”. Van de Velde wijst op de kosten die huiseigenaren vanwege het klimaatakkoord toch al voor de kiezen krijgen, zoals de eis om de woning gasloos te maken. “De kosten van het nieuwe energielabel komen daar bovenop.”
Minister opgeroepen een alternatief te ontwikkelen
VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis is verbijsterd dat het nieuwe energielabel ondanks eerder geuite kritiek wordt doorgezet. De liberalen willen desnoods met een motie afdwingen dat het energielabel betaalbaar blijft. “Ik wil niet dat huiseigenaren straks honderden euro’s moeten betalen voor een energielabel dat niet eens beter is dan wat we nu hebben”, reageert hij. “Ik heb eerder al de minister opgeroepen om samen met de sector een betaalbaar label te ontwikkelen. De VVD wil dat dit alsnog gebeurt, zodat mensen niet onnodig op kosten gejaagd worden.”
Ollongren: meerwaarde nieuw energielabel
In een reactie wijst een woordvoerder van minister Ollongren naar de meerwaarde van het nieuwe energielabel: “Het zorgt voor helderheid over de invloed van isolatie of cv-ketel op de energieprestatie van de woning en laat zien of er kans is op hoge binnentemperaturen in de zomer. Dat is ook weer van invloed op kosten die kopers en huurders maken voor het krijgen van energie.”
Uit de Kamerbrief van 26 juni:
Uit onderzoek van SIRA (2019) blijkt dat wordt geschat dat voor eengezinswoningen de kosten rond de € 190 zullen uitkomen voor de opname en registratie van een energielabel. Dit betekent een stijging van € 170 per label. Voor appartementen is de tijdsbesteding lager en daarmee ook de kosten van het energielabel. Deze kosten worden geschat op € 100 per label. Een stijging van € 80 per label. Het gaat hierbij om een kostenstijging ten opzichte van het huidige vereenvoudigde energielabel (in de praktijk vooral de woningen van individuele huiseigenaren; voor veel huurwoningen is al het uitgebreide energielabel (Energie-Index) opgenomen). Zoals aangegeven in mijn brief van december vind ik deze bedragen acceptabel. Doordat de woning uitgebreider wordt opgenomen, krijgt de koper of huurder namelijk ook een beter label.

Haast met het #energielabel? Nu ook haast met het plaatsten van de #Warmtepomp. Per 1 juli 2020 is er een aanvullende wijziging in het bouwbesluit 2012 betreft geluidsniveau aan de erfgrens. De installatie mag dan een geluidsniveau van max 40dB hebben. https://t.co/jDgrysKkJh
— Alt Vanders (@AltvdS) June 25, 2020

Energielabel, Kajsa Ollongren, Uitgelicht, Verduurzaming, Vereniging Eigen Huis, zonnepanelen