Ook huurder zoekt sinds coronacrisis vaker woning met buitenruimte

Ook voor huurders is een woning met buitenruimte sinds het begin van de coronacrisis belangrijker geworden. Sinds het begin van de eerste lockdown werd er veel vaker gezocht naar huurwoningen met een tuin of balkon.

Dit concludeert het platform Huurwoningen.nl uit onderzoek naar het gedrag van haar websitebezoekers. Vanaf maart nam het aantal mensen dat zocht naar een woning met buitenruimte explosief toe in vergelijking met dezelfde periode van het jaar ervoor. In april en mei 2020 werd het filter ‘balkon’ respectievelijk 77,7 en 81,3% vaker aangevinkt. Dat beeld veranderde de rest van het jaar eigenlijk niet. Ten opzichte van dezelfde maanden in 2019 voegden mensen een stuk vaker ‘balkon’ toe aan hun woonwensenlijst.

sinds de komst van corona lijken de prioriteiten van een woningzoekende te zijn veranderd; een buitenruimte werd ineens een stuk belangrijker.”
– Huurwoningen.nl-directeur Rogier Alkemada

Het filter ‘tuin’ werd 36,2% meer gebruikt dan in dezelfde maand in 2019. Ook in mei 2020, toen van versoepelingen nog geen sprake bleek, steeg het aantal zoekopdrachten voor een huurwoning met tuin met 42,6%.
Vóór pandemie concessies op buitenruimte
In de eerste drie maanden van vorig jaar zochten er – ten opzichte van dezelfde maanden in 2019 – juist minder mensen naar een woning met een tuin of balkon. “We zien al langer dat mensen bereid zijn om concessies te doen vanwege de aanhoudende druk op de woningmarkt”, stelt directeur van Huurwoningen.nl Rogier Alkemade. “Mensen waren bereid om in te leveren op een buitenruimte. Dat zagen we ook terug in onze cijfers. Maar sinds de komst van corona lijken de prioriteiten van een woningzoekende te zijn veranderd; een buitenruimte werd ineens een stuk belangrijker.”
Stijgende bezoekersaantallen ondanks pandemie
Het lijkt er niet op dat het coronavirus woningzoekenden heeft doen besluiten om hun zoektocht naar een huurwoning te staken. “We zagen het aantal websitebezoeken in maart 2020 eerst licht dalen”, aldus Alkemade. “Maar dat is waarschijnlijk vooral het eerste schrikeffect van de pandemie geweest. In de maanden die volgden stegen de websitebezoeken juist gigantisch.”
Ook naar koopwoningen werd in de eerste weken van de pandemie minder gezocht, meldde Funda. En ook daar trok de vraag in de weken daarna weer aan.
Bron: Huurwoningen.nlZoekopdrachten
Eenzelfde effect is te zien in het aantal zoekopdrachten dat door woningzoekenden werd aangemaakt op het platform. In het eerste kwartaal lag de ontwikkeling van het aantal nieuwe zoekopdrachten in lijn met het jaar ervoor, maar vanaf april veranderde dat drastisch. In mei 2020 werden er ruim 16.000 nieuwe zoekopdrachten aangemaakt, dat is 42,3% meer dan in mei 2019. Deze verhoogde interesse hield het gehele jaar aan.
Bron: Huurwoningen.nlGeen verband tussen pandemie en trek uit de grote stad
Dat woningzoekenden meer bereid zijn om hun zoekgebied te vergroten en op zoek te gaan naar een woning buiten de grote stad, wordt niet perse gelinkt aan de pandemie. Alkemade: “We zien de laatste jaren sowieso dat veel woningzoekenden aangeven dat ze ook woningen willen zien die 10 kilometer van de aangegeven stad af liggen. Maar daar is corona geen veroorzaker van. Dat heeft meer te maken met de enorme krapte op de woningmarkt en de stijgende huurprijzen”. Vorig jaar was er een voorzichtige daling te zien in de huurprijzen in de grote steden.
Mensen moeten concessies doen en zijn meer bereid om te zoeken naar een huurwoning buiten de grote stad.” Volgens Alkemade is het daarom des te opvallender dat het aantal zoekopdrachten voor een woning met een buitenruimte zo is gestegen: “Een buitenruimte is voor veel mensen dus wel écht heel belangrijk.”
De werkelijke effecten van het coronavirus op de Nederlandse woningmarkt zullen naar verwachting over een langere periode pas echt zichtbaar zijn, concludeert het platform.

balkon, buitenruimte, coronacrisis, coronavirus, Dossiers, huurwoningen.nl, Nieuws, tuin, Verhuur, Woningmarktcijfers