Penthouse te koop voor miljoen euro aan bitcoin, NVM ziet nog geen trend

Een penthouse met parkeergarage in het Brabantse Veghel staat te koop voor 21 bitcoin. De NVM is er nog niet van overtuigd dat dit de toekomst is.
Verkopend makelaar René van de Laar tegenover Omroep Brabant: “We zijn in gesprek met een serieuze koper. Binnen enkele dagen moet de koop afgerond zijn.” Bij de verkoop tegen deze nieuwe munt komt wel wat extra geregel kijken. “Normaal gesproken is een notaris gewend om in euro’s over te dragen. Nu gaat dit in bitcoins. Dat is wennen. En we moeten met advocaten zorgen dat alles goed op papier staat, voor zowel de verkoper als de koper. Hiervoor bestaan geen voorbeelden. Dit is de eerste huisverkoop in bitcoins.”

Marc van der Lee (NVM): “Er moet nog heel wat water door de zee stromen voordat iedereen – koper en verkoper – er vertrouwen in heeft dat dit systeem goed werkt.”

Omdat er volgens Bart Greijmans, een collega van Van de Laar, in eerste instantie sprake was van wat te ‘weinig beweging’, bedacht Greijmans de constructie om het 214 vierkante meter grote penthouse op deze wijze aan te bieden. “Natuurlijk uit reclame- en marketingtechnische overwegingen, maar het was ons en de eigenaar van het pand wel serieus.”
Volledig betaald in bitcoins
In Nederland experimenteerden investeerders eerder met betaling in crypto’s voor een deel van een appartement of vastgoedcomplex. “Maar dit wordt als eerste ineens volledig afgerekend in bitcoins”, zegt Van de Laar.
De vraagprijs die de anoniem gehouden verkoper stelt, is 21 bitcoin. De verkoop zou daarmee, sinds het in de markt ging, tegen de geldende koers een slordige miljoen euro opleveren. “Daar komen nog wat extra kosten bij om deze transactie in bitcoin goed te laten verlopen”, zegt de makelaar. “Het is toch even anders dan normaal.” Dus wordt nog gekeken naar de verschuldigde overdrachtsbelasting, en hoe de koper de openstaande hypotheek kan aflossen. En wat doe je met de kosten voor het Kadaster. De bemiddelingskosten worden voorlopig nog in euro’s afgerekend.

TE KOOP! 💹
Een woning/penthouse kopen met Bitcoins de toekomst? Nee hoor, dit prachtige penthouse koopt u nu al voor 21 Bitcoins (BTC)
Meer info💻: https://t.co/GncjHD4Jhk#bitcoin #cryptocurrency #btc pic.twitter.com/FteWRpYzqc
— Makelaardij vd Laar (@makelaarvdlaar) April 14, 2021

Prijsschommelingen bitcoin
Maar de koop van het appartement met een dakterras van 80 vierkante meter is nog niet afgesloten. De prijs van verhandelde bitcoins op handelsplatforms wereldwijd schommelt enorm: donderdag 29 april levert de oudste crypto € 44.905 per stuk op bij platform Coindesk. Dezelfde munt was op 13 april ruim € 53.193 meer waard. “We zoeken het juiste moment, als de prijs gunstig is voor de verkoper”, zegt Van de Laar over de timing waarin ook de koper zich moet vinden. Gewoon afrekenen mag ook, tegen € 1.150.000.
“Voor ons is belangrijk dat de verkoop tegen bitcoins slaagt en die voor beide partijen tevredenheid oplevert”, zegt Van de Laar. “Want we zien dit als het begin van een nieuw tijdperk. Veel jongeren zullen in de toekomst een kooptransactie in bitcoin of andere cryptomunten gaan doen. We krijgen al veel vragen. We hebben ons afgelopen jaren verdiept in de werking van de cryptomunten, want dit wordt de toekomst.”
NVM terughoudend
“Wij zien nog geen trend”, zegt Marc van der Lee van de NVM tegenover Omroep Brabant. “Dit heeft voor een deel te maken met de waarde van bitcoin. Die wisselt sterk. Hoe wil je die koppelen aan de vraagprijs voor een huis? Dan zou je bij wijze van spreken elke dag de koers van de bitcoin moeten bepalen en diezelfde dag moeten aanpassen in de bitcoin-vraagprijs voor het huis. Dat is met de huidige systematiek bijna ondoenlijk.”
Daarmee zegt de NVM niet dat dit niet op termijn een nieuwe manier van een huis betalen zou kúnnen worden. “Maar dan moet er nog wel heel wat water door de zee stromen, voordat iedereen – koper en verkoper – er vertrouwen in heeft dat dit systeem goed werkt”, benadrukt Van der Lee.
‘Woningmarkt nog niet klaar voor bitcoin’
“Heel veel mensen zullen er denk ik nu toch met argusogen naar kijken. Kijk, geld hebben we weliswaar voor een belangrijk deel op een pasje staan, maar dat is nog tastbaar als je met een portemonnee rondloopt. Dat geeft veel meer vertrouwen. Een bitcoin kun je niet vasthouden, die staat ergens versleuteld op het web. Zoiets is voor heel veel mensen denk ik nog heel ver weg.”
Het is niet zo dat de NVM transacties van huizen via bitcoins afraadt. “Wij staan voor het belang van de verkoper – als je verkoopmakelaar bent – of een aankoopmakelaar. Als aankoopmakelaar begeleiden we de koper van een huis. Het is aan hem of haar op welke wijze die een transactie wil doen. Het is niet zozeer dat wij zeggen wat je wel of niet moet doen, maar deze techniek is nog niet goed gekend. Maar als twee partijen een goed gevoel hebben bij het zakendoen in bitcoins, is daar op zich niets op tegen. Maar ik denk niet dat de markt al zover is.”
 

bitcoin, cryptocurrency, cryptovaluta, Hypotheken en financiering, Ondernemen, Online en digitalisering, Uitgelicht