Prijs landelijk gelegen woningen voor het eerst boven de 600.000 euro

De populariteit van landelijk gelegen woningen zoals landhuizen en woonboerderijen neemt toe. Voor het eerst sinds 2015 moeten kopers volgens cijfers van Buitenstate gemiddeld meer dan 600.000 euro neertellen. Ook moeten ze sneller beslissen.
Buitenstate is een samenwerkingsverband van 21 makelaars die gespecialiseerd zijn in landelijk gelegen vrijstaande woningen. Buitenstate houdt sinds 2015 de prijzen van landelijk gelegen woningen in een aparte categorie bij.
De gemiddelde vraagprijs van dergelijke woningen lag vorig jaar op 603.528 euro, tegenover 479.308 euro een jaar eerder. Daarmee is de prijsstijging groter dan die in populaire steden zoals Amsterdam, Haarlem en Utrecht.

De Plasse 12 LANGEZWAAG:
Deze foto maakte ik begin maart omdat de krokussen zo mooi bloeiden. De start verkoop liet door omstandigheden even op zich wachten, maar dit plekje is…>>>https://t.co/rOBZKNXWCj #langezwaag #sierdmollmakelaars #buitenstate #landelijk #wonen pic.twitter.com/EmqLdtB5a6
— Makelaar Sierd Moll (@SierdMoll) April 29, 2020

Gemiddelde buitenwoning 243 dagen in de etalage
Ook daalt de gemiddelde verkooptijd van woningen in buitengebieden, hoewel deze nog fors boven de gemiddelde verkooptijd ligt. Stond een gemiddelde buitenwoning in 2017 ruim een jaar te koop, twee jaar later was dat nog ‘maar’ 243 dagen. De gemiddelde verkooptijd van alle in Nederland verkochte huizen in het eerste kwartaal was 41 dagen, blijkt uit cijfers van de NVM.
Lees ook: Meer vraag vanuit de Randstad naar een woning op het platteland
Cijfers Buitenstate sluiten aan op bevindingen CBS
Volgens de betrokken makelaars toont de combinatie van hogere prijzen en kortere verkooptijd aan dat steeds meer mensen de stad verruilen voor het platteland. “Als je in de binnenstad van Amsterdam voor 700.000 euro op 80 vierkante meter moet bivakkeren, kun je voor datzelfde geld royaal en vrijstaand wonen in het buitengebied”, zegt Geert Klaver van Klaver Makelaardij uit Nieuwe Niedorp (N.-H.) en lid van Buitenstate.
De bevindingen van Buitenstate sluiten aan op de trend die het CBS eerder signaleerde, dat jonge gezinnen de stad steeds vaker verlaten. Zo stijgen de prijzen van woningen in grote steden minder hard dan daarbuiten, blijkt uit cijfers van NVM. In Amsterdam lag de prijsstijging zelfs onder het nationale gemiddelde.

ABN Amro schreef vorige maand nog dat de vraag naar woningen met buitenruimte toeneemt, omdat het thuiswerken door de coronacrisis in een stroomversnelling is gekomen.

Buitenstate, buitenwoning, landelijk wonen, landhuis, Nieuws, platteland, Woningmarkt en economie, woonboerderij