Rabobank pleit voor beƫindigen schenkingsregeling

Raboresearch, het economisch bureau van Rabobank, pleit voor beëindiging van de schenkingsregeling die het voor ouders mogelijk maakt om een ton belastingvrij aan hun kind te schenken voor het kopen van een huis. De regeling is zo populair dat het de huizenprijs flink heeft opgedreven.
Dat schrijft het AD. Volgens de krant blijkt uit schattingen van het ministerie van Financiën dat het aantal schenkingen sinds de verruiming van de regeling in 2017 is verdubbeld. Exacte cijfers over het aantal schenkingen zijn er niet, maar er wordt vanuit gegaan dat het aantal meer dan verdubbeld is, naar ongeveer 20.000 giften per jaar. Het ministerie schat dat de schatkist sindsdien ieder jaar 190 miljoen euro schenkbelasting misloopt.
Schenkingsregeling leidt tot overbiedingen
Volgens Rabobank leidt de schenkingsregeling tot overbiedingen en drijft deze de huizenprijzen op. “Als je iemand meer geld geeft om te bieden, dan gaat diegene dat vaak ook gebruiken”, aldus Rabobank-econoom Nic Vrieselaar in het NOS Radio 1 Journaal. “Hoe meer geld mensen hebben om mee te bieden op een huis, hoe hoger de prijzen worden. Dat is zuur voor mensen die minder vermogende ouders hebben.”
De econoom vindt dan ook dat de schenkingsregeling beëindigd moet worden. “Als de schenkingen zouden stoppen, denken wij dat huizen minder hard duurder worden dan we afgelopen jaren zagen.” Vrieselaar benadrukt dat dit niet het enige is wat moet gebeuren om de huizenprijzen minder snel te laten stijgen. Zo zou er bijvoorbeeld ook meer bijgebouwd moeten worden. “De vraag moet wat omlaag en het aanbod omhoog.”
Onderzoek DNB
Vrieselaar verwijst naar een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) van vorige week. Daarin concludeert de toezichthouder dat de grote stijging van de huizenprijzen in de afgelopen decennia vooral komt doordat kopers in het algemeen meer kunnen betalen voor een huis.
De analyse betekent volgens DNB dat starters uiteindelijk niet heel veel geholpen zijn met een groter budget, omdat het de prijzen verder opstuwt. Ze kunnen nog dezelfde huizen kopen als eerder, maar moeten er nu een hogere prijs voor betalen.

Hypotheken en financiering, Nieuws, Rabobank, Raboresearch, schenking van ouders, schenkingsregeling, starters, Woningmarkt en economie